Prażona cebulka dodatek do wielu tradycyjnych dań
Prażona cebulka to dobry dodatek do pierogów, puree, zapiekanek, sałatek, a nawet domowych burgerów. Prażona cebula z powodzeniem zastąpi surową cebulę w kotletach mielonych. Może stanowić także oryginalny dodatek do placków ziemniaczanych kopytek i klusek śląskich. Zobacz, jak zrobić dobrą prażona cebulkę.
Składniki
Prażona cebulka przepis
- 3 sztuki Cebula
- 5 łyżek Mąka pszenna
- 4 szklanek Olej
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski, rozdziel sklejone cząstki. Dodaj mąkę i suchymi rękoma wymieszaj cebulę z mąką tak, aby pokryła wszystkie kawałki.
- 2
Olej wlej do garnka i podgrzej do temperatury około 140 stopni. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż stanie sią złota. Zazwyczaj zajmuje to około 25-30 minut. Cebulę wyłóż na ręcznik papierowy, posyp solą, wymieszaj i wystudź.
Zobacz także:
- Delikatny pieczony ser na imprezy
- Zawijana pizza – doskonały pomysł na sylwestra i inne imprezy
- Quesadilla z kurczakiem – danie obowiązkowe na sylwestrowym stole
Jaki rodzaj cebuli wybrać?
Prażoną cebulkę można przygotować z każdego rodzaju cebuli. Do smażenia najczęściej wykorzystywana jest zwykła, biała cebula. Rodzaj cebuli wpływa na czas smażenia oraz kolor finalnego produktu. Czerwona cebula wymaga dłuższego smażenia, a szalotka usmaży się szybciej niż biała.
Temperatura oleju
Temperatura oleju, na którym smażymy cebulę powinna utrzymywać się w okolicy 120-140 stopni przez cały czas smażenia. Najważniejsze jest jednak dobre rozgrzanie oleju przed włożeniem do niego cebuli. Jeśli nie masz termometru obserwuj olej - gdy w garnku zobaczysz małe wiry, wrzuć kilka cząstek cebuli - jeśli cebula zacznie się smażyć na powierzchni oleju to znak, że olej jest nagrzany do właściwej temperatury. Jeśli cebula opadnie na dno i po kilku sekundach wypłynie to znak, że trzeba jeszcze chwilę podgrzać olej. Odpowiednia temperatura oleju jest tak samo ważna, jak jakość oleju, dlatego też postaw na sprawdzoną markę.
Co zrobić z prażoną cebulą po usmażeniu?
Cebulę smaż do czasu, aż stanie się złota. Cebulę wyjmij łyżką cedzakową i wyłóż na ręcznik papierowy. Najlepiej, gdy możesz wykorzystać kawałek blatu - na nim rozłóż papier do pieczenia, a na nim dwie warstwy ręcznika papierowego. Cebule rozłóż luźno, przykryj warstwą ręcznika papierowego i delikatnie przyciśnij tak, aby odsączyć nadmiar oleju i poczekaj, aż cebula ostygnie. Zimną i osoloną cebulę można przechowywać w torbach żyłkowych lub plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywką.
Do czego użyć prażonej cebulki?
Prażona cebula ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można dodać ją do domowych hamburgerów, hot-dogów, zapiekanek, sałatek. Prażona cebulka z powodzeniem zastąpi podsmażoną cebulkę w takich daniach jak pierogi ruskie czy puree. Złota cebulka wzbogaci smak placków ziemniaczanych, zup, które wymagają kraszenia, ryżu, a nawet kaszy. Smażona cebulka przyda się także w przypadku, gdy planujemy upieczenie własnego chleba lub bułeczek. Część gospodyń wykorzystuje prażoną cebulkę do przygotowania domowego smalcu.