Domowe rolmopsy śledziowe – przekąska idealna

Rolmopsy
Źródło: GettyImages

Składniki

Rolmopsy przepis

  • 10 sztuk Płat śledzia
  • 2 sztuki Ogórek konserwowy
  • 4 sztuki Cebula

Zalewa do rolmopsów

  • 200 ml Woda
  • 100 ml Ocet winny
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 5 ziaren Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie przelej zimną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.

  2. 2

    Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Włóż do garnka. Dodaj ocet, olej, sól oraz cukier i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odcedź cebulę.

  3. 3

    Do zalewy dodaj ziele angielskie, liścia laurowego oraz ziarna pieprzu i gotuj przez 2 minuty.

  4. 4

    Ogórki przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój w kawałki o długości podobnej co szerokość płatów śledziowych.

  5. 5

    Płat śledziowy rozłóż na desce, na brzegu połóż ogórka oraz dużą ilość cebuli. Zawiń w rulon i przebij rolmopsa wykałaczką. To samo zrób z kolejnymi płatami.

  6. 6

    Przygotowane rolki włóż do słoika i zalej zimną zalewą octową. Zakręć słoik i włóż do lodówki.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też