Flaki drobiowe, jakich jeszcze nie jadłeś. Przepis nie jest trudny

Flaki drobiowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Flaki drobiowe

  • 2 sztuki Cebula
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 3 sztuki Udka z kurczaka
  • 1 liść Liście laurowe
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 50 g Maslo
  • 1 pęczek Włoszczyzna
  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • 1.5 łyżka Majeranek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Udka z kurczaka starannie umyj, a następnie osusz i obierz ze skóry. 

  2. 2

    Cebule obierz z łupin, przekrój na połowę i opal nad palnikiem gazowym lub umieść na patelni i smaż warzywa bez dodatku tłuszczu do chwili delikatnego przypalenia. Zabieg ten nada wywarowi niepowtarzalnego i wyrazistego aromatu.

  3. 3

    Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj obrane ze skóry udka z kurczaka, włoszczyznę, cebulę, liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Tak przygotowane flaki drobiowe umieść na palniku o dużej mocy i doprowadź do wrzenia. 

  4. 4

    Flaki drobiowe gotuj przez 20 minut, po tym czasie wyłów z wywaru warzywa, a pozostałe składniki gotuj przez kolejne 20 minut.

  5. 5

    Następnie przecedź zupę i sam bulion umieść w innym garnku, gotując go na minimalnej mocy palnika.

  6. 6

    Ugotowaną cebulę oraz pora pokrój w paski i dodaj do wywaru. 

  7. 7

    Wyjmij kości oraz chrząstki z udek z kurczaka, a oddzielone mięso podziel rękoma na nieregularne włókna i również dodaj je do bulionu. 

  8. 8

    W miseczce utrzyj masło z mąką, dodaj chochlę gorącego bulionu i całość starannie wymieszaj. Następnie przygotowany płyn wlej do zupy i doprowadź do wrzenia.

  9. 9

    Flaki drobiowe dopraw do smaku mielonym imbirem, majerankiem, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. To lubiane danie staropolskie smakuje rewelacyjnie serwowane z posiekaną natką pietruszki oraz kromkami świeżego pieczywa. Można także podawać je z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też