Zupa krem z dyni z grzankami. Jej smaku po prostu nie da się podrobić
Zupa krem z dyni z grzankami to najlepszy pomysł na rozgrzewający i niezwykle wyrazisty w smaku posiłek, który umili jesienne popołudnia i wieczory. Aromatyczny obiad swój niezwykły zapach i kolor zyskuje dzięki wykorzystanym składnikom: dyni, warzywach oraz przyprawom, takim jak cynamon, imbir i kardamon. Całość zwieńczona śmietanką kremówką i dodatkiem domowych grzanek to przepis na niezapomniany obiad dla całej rodziny.
Składniki
Zupa krem z dyni z grzankami
- 2 sztuki Bataty
- 1 sztuka Cebula
- 0.5 Sztuka Dynia
- 1 szklanki Śmietana kremówka 30 %
- 2 sztuki Marchew
- 1 łyżka Masło
- Oliwa z oliwek
- 0.3 Łyżeczka Kardamon
- 2 sztuki Liście laurowe
- Sól
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- Białe pieczywo
- 0.3 Łyżeczka Imbir mielony
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Wybraną dynię pozbaw pestek i pokrój roślinę w grubsze plastry. Następnie kawałki rośliny ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch dyni skrop odrobiną oliwy z oliwek. W takiej postaci piecz ją 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika dynia powinna być miękka. Oderwij z niej skórkę, po czym podziel na niewielkie części.
- 3
W oczekiwaniu na dynię przystąp do przygotowywania warzyw na zupę krem z dyni z grzankami. Obierz marchewki i bataty, a następnie pokrój je w kostkę.
- 4
Obierz cebulę z łupin i pokrój ją drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na odrobinie rozgrzanego oleju lub oliwy z oliwek, a po chwili do garnka dodaj również kawałki dyni oraz bataty i cząstki marchwi. Po 2 minutach smażenia składników całość pokryj wodą — powinna ona przykryć wszystkie warzywa.
- 5
Do gotującej się zupy dodaj cynamon, liście laurowe, sól oraz imbir. Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małej mocy palnika przez ok. 30 minut.
- 6
W międzyczasie zrób domowe grzanki. Roztop na patelni odrobinę masła i wrzuć na nie pieczywo pokrojone w małą kostkę. Kawałki chleba smaż na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
- 7
Po 30 minutach gotowania zupy warzywa powinny zmięknąć. Kiedy to się stanie, wyłów z wywaru liście laurowe i zblenduj składniki na gładką konsystencję. Na koniec danie ulepsz, dodając śmietanę kremówkę i ponownie zblenduj całość. Teraz wystarczy podgrzać obiad, gdyż najlepiej smakuje on na ciepło. Zupa krem z dyni z grzankami gotowa. Zamiast grzanek możesz podawać ją groszkiem ptysiowym, a od czasu do czasu, nawet z chipsami ziemniaczanymi.
Zobacz także:
Proste rozwiązania są zazwyczaj tymi najlepszymi. Przepis na zupę krem z dyni z grzankami, jest tego doskonałym potwierdzeniem. Wygląd oraz smak posiłku sprawia jednak wrażenie, że receptura jest wymagająca i czasochłonna. Na szczęście pozory często lubią mylić, a najlepszą zupę krem z dyni z grzankami przygotować można w zaledwie … minut. Sekretem udanego obiadu jest jednak zastosowanie jakościowych składników i użycie ich we właściwych proporcjach. Niemniej ważne są przyprawy, które nadają kremowej zupie rewelacyjnego aromatu, sprawiając, że staje się idealnym daniem na zimne i deszczowe dni.
Zobacz także: Rewelacyjna zupa krem pomidorowa, gotowa w 20 minut
Zupa krem z dyni z grzankami — świetny pomysł na rozgrzewający obiad
Jesień jest okresem, w którym dynia króluje w marketach i na targach. Z każdym rokiem staje się ona coraz popularniejsza, przez wzgląd na właściwości oraz możliwości na wykorzystanie tej cennej rośliny w kuchni. Przepisy z dynią powstają niczym grzyby po deszczu, dzięki czemu jesienne menu może być różnorodne i naprawdę pyszne. Zupa krem z dyni z grzankami to jedna z wielu receptur, która pozwala na włączenie dyni do swojego jadłospisu. Przyrządzona z poniższego przepisu zniknie z talerzy szybciej, niż się tego spodziewasz.
Dlaczego warto jeść zupę krem z dyni z grzankami?
Niepodważalnym atutem zupy krem z dyni z grzankami jest niska kaloryczność posiłku. Jeśli więc dbasz o sylwetkę i szukasz pomysłu na zdrowy, ale i sycący obiad, przepis ten jest idealny dla Ciebie i Twoich potrzeb. Krem obfituje w beta-karoten oraz wiele witamin i cennych dla zdrowia składników mineralnych. Jego spożywanie w okresie wzmożonych przeziębień i gryp pomoże wzmocnić organizm, a zawarty w dyni beta-karoten wpłynie pozytywnie na obniżanie poziomu cholesterolu LDL, czyli jego “złej” frakcji.