Najlepsze gofry szpinakowe, które zrobisz w 20 minut. Przepis jest banalny

Gofry szpinakowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Gofry szpinakowe

  • 1 szklanki Mąka orkiszowa
  • 1 łyżka Miód
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 100 g Liście szpinaku
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 szklanki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Włącz gofrownicę, aby dobrze się rozgrzała. Należy zrobić to, zanim zaczniesz smażyć gofry szpinakowe.

  2. 2

    Liście szpinaku opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie pozostaw do osuszenia.

  3. 3

    Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.

  4. 4

    W blenderze kielichowym umieść liście szpinaku, mleko, olej rzepakowy, sok z cytryny oraz żółtko. Wszystkie składniki zblenduj, aby otrzymać jednolitą miksturę.

  5. 5

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

  6. 6

    Mąkę orkiszową wymieszaj za pomocą łyżki stołowej z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. Składniki przesiej przez sito do naczynia z masą szpinakową, po czym ponownie wymieszaj miksturę. 

  7. 7

    Ubitą pianę dodaj do masy szpinakowej i delikatnie wymieszaj komponenty, posługując się łyżką stołową.

  8. 8

    Nalewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy. Piecz gofry szpinakowe przez ok. 4 minuty. Pamiętaj, że dokładny czas obróbki termicznej zależy od rodzaju wykorzystanej gofrownicy. 

     

    Gotowe gofry szpinakowe studź na kratce, aby były pyszne i chrupiące, a następnie podawaj je z ulubionymi dodatkami, na słodko lub wytrawnie.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też