Ciasteczka imbirowe, które smakują każdemu

Ciastka imbirowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka imbirowe przepis

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 150 g Zimne masło
  • 50 g Smalec
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 3 łyżeczki Cukier puder
  • 3 sztuki Żółtko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Świeży imbir

Przygotowanie

  1. 1

    Do mąki dodaj proszek do pieczenia i przesiej przez sito. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, cukier puder i sól. Masło i smalec podziel na mniejsze części (najlepiej pokrój nożem w kostkę) dodaj do pozostałych składników. Imbir zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj do składników i wyrób ciasto. Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 10 minut.

  2. 2

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 3 mm, wytnij ciastka i przełóż na blachę.

  3. 3

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też