Ciasteczka imbirowe, które smakują każdemu
Ciasteczka imbirowe są smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Słodki zapach pieczonych ciasteczek z imbirem unosi się w całym domu, kusząc domowników. Ciasteczka imbirowe to dobry sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki
Ciastka imbirowe przepis
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 150 g Zimne masło
- 50 g Smalec
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 3 łyżeczki Cukier puder
- 3 sztuki Żółtko
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżeczka Świeży imbir
Przygotowanie
- 1
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i przesiej przez sito. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, cukier puder i sól. Masło i smalec podziel na mniejsze części (najlepiej pokrój nożem w kostkę) dodaj do pozostałych składników. Imbir zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj do składników i wyrób ciasto. Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 10 minut.
- 2
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 3 mm, wytnij ciastka i przełóż na blachę.
- 3
Ciastka imbirowe piecz przez 9-10 minut. Wyjmij, wystudź.
Zobacz także:
Jak zrobić smaczne ciastka z imbirem?
Ciasteczka z imbirem są proste w przygotowaniu, dodatkowo powstają z kilku podstawowych składników, dlatego tak ważne jest, aby użyć produktów dobrej jakości. Postaw na mąkę sprawdzonej marki. Nie używaj margaryny, a masła z 82% tłuszczu. Do ciasta dodaj smalec, nie pomijaj tego składnika, bo to on nadaje kruchości ciasteczkom. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy, że składniki się połączą. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce. Ciastka możesz wyciąć dowolną foremką, jeśli nie masz foremki użyj kieliszka lub uformuj z ciasta kulki i spłaszcz je na mały, okrągły placek. Czas pieczenia dostosuj do grubości ciasteczek. Ciasteczka o grubości 3 mm powinny piec się przez 10 minut. Najlepiej sprawdzaj kolor ciastek, a gdy staną się lekko rumiane, wyjmij je z piekarnika.
Imbir co to takiego?
Imbir to roślina pochodząca z Melanezji. Roślina ma ciemnofioletowe kwiaty, które kształtem przypominają kłosy zboża. Liście imbiru są zielone. Roślina dorasta do 1,5 wysokości. Kłącze imbiru jest pokryte beżową skórką i znajduje się pod ziemią (to coś w rodzaju korzeni rośliny). W środku imbir ma zbitą, włoskowatą strukturę oraz żółty kolor. Imbir ma specyficzny, ostry smak i zapach. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i w wersji przetworzonej.
Imbir w kuchni i apteczce
Imbir ma szerokie zastosowanie w kulinariach oraz w ziołolecznictwie. Imbir świeży to nieodłączny dodatek do kuchni azjatyckiej, ale i w Polsce coraz częściej ten składnik gości w naszych kuchniach. Imbir dodajemy do herbaty, ciasteczek, ciast, zup, sosów. Imbir dobrze komponuje się z czerwonym mięsem oraz owocami morza. Spożywamy go najczęściej w formie świeżej, marynowanej i kandyzowanej. Popularnym napojem, który rozgrzeje w chłodne jesienne i zimowe dni jest napar imbirowy. Na rynku można spotkać także marmoladę z imbiru. Imbir ceniony jest także za swoje właściwości lecznicze. Napary i olejki pomagają łagodzić stres, udrażniają górne drogi oddechowe łagodzi katar i ból głowy. Imbir pomaga leczyć kaszel oraz migrenę. Spożycie imbiru ma pozytywny wpływ na prace układu trawiennego.