Babka wielkanocna z przepisu babci. Przepis na świąteczny klasyk
Na Wielkanoc można przygotować wiele ciast, jednak jednego nie zastąpi żadne inne. Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki
Babka wielkanocna
- 3 Jajko
- 225 g Cukier
- 150 g Śmietanka do ubijania
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Orzechy laskowe mielone
- 2 łyżki Rodzynki
- 0.5 Opakowanie Proszek do pieczenia
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- Skórka z cytryny
Przygotowanie
- 1
Formę na babkę posmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Oddziel żółtak o białek. Białka ze szczyptą soli ubij na lśniący puch.
- 2
W oddzielnej misce ubij żółtka z cukrem. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, orzechy, skórkę z cytryny, rodzynki i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Masę połącz z ubitymi białkami i dokładnie wymieszaj. Ciasto na babkę wielkanocną wlej do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
- 4
Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy, a kiedy się ostudzi, posyp cukrem pudrem. Wypróbuj także przepis na babkę marmurkową.
Na Wielkanoc można przygotować wiele ciast, jednak jednego nie zastąpi żadne inne. Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.