Babka wielkanocna z przepisu babci. Przepis na świąteczny klasyk

 Babka wielkanocna
Źródło: GettyImages

Składniki

Babka wielkanocna

  • 3 Jajko
  • 225 g Cukier
  • 150 g Śmietanka do ubijania
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Orzechy laskowe mielone
  • 2 łyżki Rodzynki
  • 0.5 Opakowanie Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Formę na babkę posmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Oddziel żółtak o białek. Białka ze szczyptą soli ubij na lśniący puch.

  2. 2

    W oddzielnej misce ubij żółtka z cukrem. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, orzechy, skórkę z cytryny, rodzynki i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Masę połącz z ubitymi białkami i dokładnie wymieszaj. Ciasto na babkę wielkanocną wlej do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.

  4. 4

    Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy, a kiedy się ostudzi, posyp cukrem pudrem. Wypróbuj także przepis na babkę marmurkową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też