Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami jest doskonałą propozycją na małe, ale i szczególne okazje. Przygotuj ją dla ukochanej osoby — na walentynki, urodziny czy ot, tak, na poprawę humoru.
Składniki
Kruche ciasto
- 300 g Mąka pszenna
- 3 łyżki Cukier puder
- 1 szczypta Sól
- 200 g Masło
- Woda
Nadzienie budyniowe z truskawkami
- 300 g Truskawki mrożone
- 50 ml Woda
- 100 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 0.5 Opakowanie Budyń waniliowy w proszku
Przygotowanie
- 1
Odważ mąkę i przesiej ją razem z cukrem pudrem i solą do miski. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj składniki za pomocą noża.
- 2
Następnie dodaj zimną wodę, nakładając ją łyżkami i zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż do otrzymania zwartego bochenka. Zawiń go w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na ok. 10 minut.
- 3
W rondelku, w niewielkiej ilości wody rozpuść cukier kryształowy i waniliowy, a następnie dodaj zamrożone truskawki. Doprowadź do wrzenia, a gdy truskawki wypuszczą sok, odmierz trochę płynu, przelej go do oddzielnego garnka i wymieszaj z budyniem. Masę budyniową wymieszaj starannie za pomocą trzepaczki. Po chwili przełóż ją go do rondelka z owocami i delikatnie wymieszaj.
REKLAMA - 4
Wyjmij ciasto z zamrażarki, rozwałkuj je na cienki placek, przełóż do natłuszczonej formy na tartę i odetnij wystające brzegi. Następnie nałóż nadzienie truskawkowe.
- 5
Tartę z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 45 minut.
Zobacz także: