Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 300 g Mąka pszenna
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1 szczypta Sól
  • 200 g Masło
  • Woda

Nadzienie budyniowe z truskawkami

  • 300 g Truskawki mrożone
  • 50 ml Woda
  • 100 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 0.5 Opakowanie Budyń waniliowy w proszku

Przygotowanie

  1. 1

    Odważ mąkę i przesiej ją razem z cukrem pudrem i solą do miski. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj składniki za pomocą noża.

  2. 2

    Następnie dodaj zimną wodę, nakładając ją łyżkami i zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż do otrzymania zwartego bochenka. Zawiń go w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na ok. 10 minut.

  3. 3

    W rondelku, w niewielkiej ilości wody rozpuść cukier kryształowy i waniliowy, a następnie dodaj zamrożone truskawki. Doprowadź do wrzenia, a gdy truskawki wypuszczą sok, odmierz trochę płynu, przelej go do oddzielnego garnka i wymieszaj z budyniem. Masę budyniową  wymieszaj starannie za pomocą trzepaczki. Po chwili przełóż ją go do rondelka z owocami i delikatnie wymieszaj.

  4. 4

    Wyjmij ciasto z zamrażarki, rozwałkuj je na cienki placek, przełóż do natłuszczonej formy na tartę i odetnij wystające brzegi. Następnie nałóż nadzienie truskawkowe.

  5. 5

    Tartę z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 45 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też