Kurczak tikka masala
Mięso z kurczaka wzbogacone pyszną marynatą i zatopione w pikantnym sosie curry – to kurczak tikka masala. Z dodatkiem ryżu będzie stanowić sycący i pyszny posiłek.
Składniki
- 150 g Jogurt naturalny
- 0.5 Łyżeczka Kurkuma
- 0.5 Łyżeczka Garam masala
- Sól
- 4 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Starty imbir
- 1 łyżka Olej
- 800 g Pierś z kurczaka
- Olej roślinny
- Kminek
- 1 sztuka Liście laurowe
- 4 sztuki Kardamon
- 4 sztuki Goździki
- 1 laska Cynamon
- 2 sztuki Cebula
- 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
- 3 ząbki Czosnek
- 1 Starty imbir
- 5 sztuk Pomidor
- 4 łyżki Przecier pomidorowy
- Kolendra
- Mielona kolendra
- Garam masala
- Kurkuma
- Śmietanka do ubijania
Przygotowanie
- 1
Drobno zetrzyj czosnek i imbir. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój na większe kawałki.
- 2
Do miski wrzuć wszystkie składniki marynaty (biały jogurt, kurkumę, Garam masala, papryczkę chili, sól, czosnek, imbir, masło ghee lub olej) i dobrze wymieszaj. Następnie do marynaty dodaj pokrojone kawałki kurczaka i całość starannie wymieszaj. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- 3
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia nasmaruj odrobiną oleju.
REKLAMA - 4
Przygotowane mięso ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.
- 5
Na patelnię wlej niewielką ilość oleju, dodaj kminek, liść laurowy, kardamon, goździki i cynamon. Przyprawy „smaż” na małym ogniu.
- 6
Pokrój cebulę i papryczkę chili na małe kawałki. Następnie na patelnię dolej odrobinę oleju. Całość smaż w niskiej temperaturze, aż do uzyskania złotego koloru.
- 7
Obrany czosnek i imbir zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
- 8
Pokrój pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przykryj ja pokrywką i gotuj przez ok. 10 minut.
- 9
Teraz dodaj przecier pomidorowy i posiekaną kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- 10
Następnie dodaj przyprawy (kolendrę, chili, garam masala, kurkumę) i dobrze wymieszaj. Na patelnię dodaj również upieczone mięso.
- 11
Na koniec dodaj śmietanę, podgrzej i odstaw do wystygnięcia.
- 12
Podawaj z ugotowanym ryżem, chlebkiem naan i posyp świeżą kolendrą.
Zobacz także: