Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 150 g Jogurt naturalny
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma
  • 0.5 Łyżeczka Garam masala
  • Sól
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Starty imbir
  • 1 łyżka Olej
  • 800 g Pierś z kurczaka
  • Olej roślinny
  • Kminek
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 4 sztuki Kardamon
  • 4 sztuki Goździki
  • 1 laska Cynamon
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 Starty imbir
  • 5 sztuk Pomidor
  • 4 łyżki Przecier pomidorowy
  • Kolendra
  • Mielona kolendra
  • Garam masala
  • Kurkuma
  • Śmietanka do ubijania

Przygotowanie

  1. 1

    Drobno zetrzyj czosnek i imbir. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój na większe kawałki.

  2. 2

    Do miski wrzuć wszystkie składniki marynaty (biały jogurt, kurkumę, Garam masala, papryczkę chili, sól, czosnek, imbir, masło ghee lub olej) i dobrze wymieszaj. Następnie do marynaty dodaj pokrojone kawałki kurczaka i całość starannie wymieszaj. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  3. 3

    Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia nasmaruj odrobiną oleju.

  4. 4

    Przygotowane mięso ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.

  5. 5

    Na patelnię wlej niewielką ilość oleju, dodaj kminek, liść laurowy, kardamon, goździki i cynamon. Przyprawy „smaż” na małym ogniu.

  6. 6

    Pokrój cebulę i papryczkę chili na małe kawałki. Następnie  na patelnię dolej odrobinę oleju. Całość smaż w niskiej temperaturze, aż do uzyskania złotego koloru.

  7. 7

    Obrany czosnek i imbir zetrzyj na tarce i dodaj do składników na patelni. Wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.

  8. 8

    Pokrój pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przykryj ja pokrywką i gotuj przez ok. 10 minut.

  9. 9

    Teraz dodaj przecier pomidorowy i posiekaną kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  10. 10

    Następnie dodaj przyprawy (kolendrę, chili, garam masala, kurkumę) i dobrze wymieszaj. Na patelnię dodaj również upieczone mięso.

  11. 11

    Na koniec dodaj śmietanę, podgrzej i odstaw do wystygnięcia.

  12. 12

    Podawaj z ugotowanym ryżem, chlebkiem naan i posyp świeżą kolendrą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też