Bezglutenowe fit bajgle
Bajgle na śniadanie? A może pożywna przekąska do pracy lub szkoły? Przepisy bez glutenu wcale nie muszą być nudne. Przekonaj się sam — bezglutenowe bajgle z twarożkiem, pomidorem i awokado polecają się na smaczny posiłek.
Składniki
Bezglutenowe bajgle
- 2 szklanek Mielone migdały
- 1 Jajko
- 4 łyżki Twaróg
- 200 g Mozzarella
- 1 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
- 1 łyżka Siemię lniane
- Sezam
- Czarnuszka
Twarożek
- 200 g Serek wiejski
- 1 sztuka Pomidor
- 1 sztuka Awokado
- Pieprz czarny mielony
- Czerwona papryczka chilli
- Sól
Przygotowanie
- 1
Ser mozzarella zetrzyj na tarce i wsyp do garnka. Dodaj do niego twaróg i podgrzewaj, aż oba składniki się roztopią. Odstaw na bok do ostygnięcia.
- 2
W dużej misce wymieszaj siemię lniane, mielone migdały i proszek do pieczenia. Składniki połącz z roztopionymi (ale przestudzonymi) serami i dodaj do nich rozbełtane jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Przejdź do wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki zagniataj rękami na jednolitą masę. Jeśli zauważysz, że konsystencja jest zbyt klejąca, możesz dodać więcej mielonych migdałów, które wpłyną na poprawę spoistości.
REKLAMA - 4
Wyrobione ciasto rozdziel na 4 równe bochenki. Z każdego z nich uformuj rulon, który zawiń na kształt bajgla. Wystarczy połączyć jego końce.
- 5
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 6
Uformowane bajgle wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bezglutenowe pieczywo posmaruj odrobiną wody, a wierzch posyp czarnuszką oraz sezamem.
- 7
Bajgle piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.
- 8
Twarożek: w naczyniu połącz serek wiejski ze śmietanką, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- 9
Umyte pomidory pokrój na małe kawałki. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż miąższ. Następnie pokrój je w kostkę.
- 10
Upieczone bajgle bezglutenowe przekrój na połowę i posmaruj twarożkiem. Wyłóż na nie pokrojone pomidorki i awokado. Posiłek możesz ozdobić posiekanym szczypiorkiem, świeżym szpinakiem bądź odrobiną kiełków.
Zobacz także: