Bezglutenowe fit bajgle

Bezglutenowe fit bajgle
Źródło: GettyImages

Składniki

Bezglutenowe bajgle

  • 2 szklanek Mielone migdały
  • 1 Jajko
  • 4 łyżki Twaróg
  • 200 g Mozzarella
  • 1 łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Siemię lniane
  • Sezam
  • Czarnuszka

Twarożek

  • 200 g Serek wiejski
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 sztuka Awokado
  • Pieprz czarny mielony
  • Czerwona papryczka chilli
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ser mozzarella zetrzyj na tarce i wsyp do garnka. Dodaj do niego twaróg i podgrzewaj, aż oba składniki się roztopią. Odstaw na bok do ostygnięcia.

  2. 2

    W dużej misce wymieszaj siemię lniane, mielone migdały i proszek do pieczenia. Składniki połącz z roztopionymi (ale przestudzonymi) serami i dodaj do nich rozbełtane jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Przejdź do wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki zagniataj rękami na jednolitą masę. Jeśli zauważysz, że konsystencja jest zbyt klejąca, możesz dodać więcej mielonych migdałów, które wpłyną na poprawę spoistości.

  4. 4

    Wyrobione ciasto rozdziel na 4 równe bochenki. Z każdego z nich uformuj rulon, który zawiń na kształt bajgla. Wystarczy połączyć jego końce.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  6. 6

    Uformowane bajgle wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bezglutenowe pieczywo posmaruj odrobiną wody, a wierzch posyp czarnuszką oraz sezamem.

  7. 7

    Bajgle piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.

  8. 8

    Twarożek: w naczyniu połącz serek wiejski ze śmietanką, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

  9. 9

    Umyte pomidory pokrój na małe kawałki. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż miąższ. Następnie pokrój je w kostkę.

  10. 10

    Upieczone bajgle bezglutenowe przekrój na połowę i posmaruj twarożkiem. Wyłóż na nie pokrojone pomidorki i awokado. Posiłek możesz ozdobić posiekanym szczypiorkiem, świeżym szpinakiem bądź odrobiną kiełków.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też