Zupa krem z grzybów, o której trudno zapomnieć
Zupa krem z suszonych grzybów to aromatyczne danie na świąteczny stół. Zupa jest prosta w przygotowaniu, zrobisz ją z kilku podstawowych składników. Poznaj przetestowany przepis na bogatą w smaku zupę grzybową.
Składniki
Zupa krem z grzybów suszonych przepis
- 300 g Grzyby suszone
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Cebula
- 2 sztuki Ziemniaki
- 100 ml Śmietanka 30%
- 3 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 2 łyżki Olej
Przygotowanie
- 1
Suszone grzyby przełóż do miski, zalej zimną wodą i dokładnie umyj. Przecedź i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, obraną i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Wszystko zalej trzema litrami wody. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij liścia laurowego i ziele angielskie.
- 2
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj do grzybów. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
- 3
Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę, wymieszaj łyżką. Zupę podawaj na gorąco z domowymi grzankami.
Zobacz także:
- Najprostsza zupa krem z dyni, jakiej jeszcze nie próbowałeś!
- Zupa krem z brokułów — aksamitna, delikatna i pełna zdrowia
- Zupa krem z kukurydzy
Jakie grzyby wybrać?
W poniższym przepisie użyto grzybów suszonych, ale można też pomieszać grzyby suszone z grzybami świeżymi np. mrożonymi. Ważne jest to, aby dodać różne rodzaje grzybów np. prawdziwki, podgrzybki, kurki, maślaki itd. Mieszanka grzybów doskonale sprawdza się do robienia zup kremów - smak poszczególnych grzybów uzupełnia się, a różna struktura grzybów nie ma znaczenia jak w przypadku zupy, która nie jest miksowana.
Zupa krem z suszonych grzybów na rosole?
Zupa krem z suszonych grzybów może być przygotowana w wersji postnej, czyli bez mięsa, ale można zrobić ją także na wywarze mięsnym. W tej roli najlepiej sprawdza się bulion drobiowy. Aby przygotować zupę krem z suszonych grzybów na rosole, należy przygotować bulion. 4 skrzydełka, 2 udka oraz 2 szyje drobiowe zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, pora oraz kawałek selera i zagotowujemy. Łyżką zdejmujemy szumowiny i dodajemy sól, pieprz, trzy ziarna ziela angielskiego, liścia laurowego i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie przecedzamy wywar. Odkładamy marchewkę, pietruszkę oraz selera (mięso można wykorzystać do farszu na pierogi lub krokiety). Do wywaru dodajemy suszone grzyby i gotujemy przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i miksujemy na gładką masę. Dodajemy 100 ml śmietanki słodkiej 30%. Doprawiamy do smaku, mieszamy i gotowe.
Z czym podać zupę krem?
Najlepszym dodatkiem do zup kremów są domowe grzanki. Aby je zrobić wystarczy pokroić w kostkę bułkę lub bagietkę, polać roztopionym masłem, posypać zmielonym czosnkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Do zupy grzybowej pasuje także natka pietruszki i kwaśna śmietana. Starsze pokolenie dodaje do zupy grzybowej pieczone ziemniaki, makaron oraz ryż.