Zupa krem z grzybów, o której trudno zapomnieć

Zupa krem z suszonych grzybów
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa krem z grzybów suszonych przepis

  • 300 g Grzyby suszone
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 100 ml Śmietanka 30%
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 2 łyżki Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone grzyby przełóż do miski, zalej zimną wodą i dokładnie umyj. Przecedź i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, obraną i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Wszystko zalej trzema litrami wody. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij liścia laurowego i ziele angielskie.

  2. 2

    Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj do grzybów. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

  3. 3

    Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę, wymieszaj łyżką. Zupę podawaj na gorąco z domowymi grzankami.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też