Znakomita zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą — danie, które Cię zaskoczy

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 kg Ziemniaki
  • 150 g Ser żółty
  • 90 g Śmietanka 30%
  • 500 g Kiełbasa
  • 2 Jajko
  • 400 g Cebula
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki starannie umyj, obierz, a następnie pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przełóż je do garnka i zalej zimną wodą. Do ziemniaków dodaj następnie łyżeczkę soli i postaw na palniku o dużej mocy. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj warzywa przez następne 5 minut. Po tym czasie odcedź ziemniaki z wody i odstaw je do przestudzenia.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. 

  3. 3

    Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj przygotowaną wcześniej cebulę. Smaż ją do momentu zeszklenia przez ok. 3-4 minuty, a następnie przełóż do miseczki.

  4. 4

    Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i smaż ją przez ok. 20 minut. W tym czasie mięso powinno się apetycznie zarumienić.

  5. 5

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  6. 6

    W miseczce rozbełtaj jajka ze śmietanką, dodaj do nich czarny pieprz mielony, gałkę muszkatołową oraz paprykę i starannie wymieszaj.

  7. 7

    Naczynie żaroodporne nasmaruj tłuszczem. Kształt zastosowanej formy jest obojętny, ale musi mieć wyższe ranty. W naczyniu ułóż plasterki ziemniaków, następnie podsmażoną cebulkę oraz kiełbasę. Wierzch posyp startym serem żółtym, a całość polej przygotowanym wcześniej płynem jajecznym. 

  8. 8

    Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz ja przez ok. 40 minut. Następnie sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie i w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą smakuje najlepiej bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Warto serwować ją z ulubionymi warzywami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też