Pieczarki w cieście – oryginalne i sycące

Pieczarki w cieście
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na pieczarki w cieście

  • 50 g Pieczarki
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 6 łyżek Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę proszek do pieczenia, sól, pieprz i chili (im więcej go damy, tym ciasto będzie bardziej pikantne). Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję lejące się, ale gęstej śmietany do zupy.

  2. 2

    Do garnka wlewamy olej roślinny i rozgrzewamy.

  3. 3

    Wszystkie pieczarki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Grzybki oprószamy mąką  po czym zanurzamy je w sosie naleśnikowym.

  4. 4

    Wkładamy pieczarki w cieście do oleju i smażymy, póki ciasto nie zarumieni się. Po wyjęciu z garnka pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu.

  5. 5

    Pieczarki będą dobrze smakowały z różnymi sosami: czosnkowym, ostrym a także słodko kwaśnym. Jeśli mają być daniem na jeden kęs wystawionym na szwedzkim stole, można je nadziać na wykałaczki i wyłożyć na półmisku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też