Rozkoszna kostka kawowa — deser dla największych miłośników kawy
Kostka kawowa to prosty i szybki w przygotowaniu łakoć, który stanowi doskonałe zwieńczenie każdego posiłku. Deser ten składa się z lekkiego biszkoptu, aromatycznego kremu kawowego oraz znakomitej polewy czekoladowej. Całość tworzy genialną kompozycję smaków, która może uzależnić. Nie zwlekaj i przygotuj ten wyjątkowy specjał jeszcze dziś.
Składniki
Kostka kawowa
- 350 g Śmietanka 36%
- 190 ml Zaparzona kawa
- 250 g Serek mascarpone
- 0.33 Szklanka Cukier
- 3 sztuki Jajko
- 1 łyżka Masło
- 100 g Konfitura wiśniowa
- 100 g Czekolada deserowa
- 0.33 Szklanka Kakao
- 1 łyżka Żelatyna
- 0.33 Szklanka Mąka pszenna tortowa
- 4 łyżki Likier kawowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.
- 2
Dno formy o wymiarach ok. 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Kakao wraz z mąką pszenną przesiej przez sito i starannie wymieszaj.
- 4
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstała masa stanie się jednolita i błyszcząca, kontynuując miksowanie, powoli dodawaj żółtka.
- 5
Do miski z ubitymi jajkami w 3 partiach wsyp mąkę pszenną wraz z kakao. Składniki wymieszaj za pomocą szpatułki lub łyżki stołowej.
- 6
Masę przełóż do foremki i wyrównaj jej wierzch za pomocą szpatułki.
- 7
Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20 minut, a następnie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 8
Żelatynę wsyp do miseczki i dodaj 2 łyżki stołowe wody. Składniki wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aby żelatyna napęczniała.
- 9
Gdy upłynie wskazany czas, do miseczki z żelatyną dodaj gorącą kawę i mieszaj płyn do chwili rozpuszczenia składników. Do roztworu kawowego dodaj także likier i pozostaw do ostudzenia.
- 10
Mascarpone umieść w misce i ubijaj mikserem do chwili podwojenia objętości.
- 11
Do naczynia z przestudzonym ekstraktem kawowym dodawaj powoli mascarpone, cały czas mieszając, aż krem stanie się jednolity.
- 12
250 ml śmietanki ubij na sztywno, a następnie dodaj ją do kremu kawowego i delikatnie wymieszaj.
- 13
Biszkopt kakaowy posmaruj konfiturą wiśniową, a następnie kremem kawowym. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 60 minut, aby masa zesztywniała.
- 14
Po tym czasie 100 ml śmietanki ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie przełóż ją do rondelka i zagotuj. Gdy płyn zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z ognia, dodaj masło i mieszaj składniki do rozpuszczenia. Następnie dodaj kostki czekolady i kontynuuj mieszanie, aż do chwili powstania jednolitej polewy.
- 15
Na koniec, schłodzone ciasto polej kremem czekoladowym i ponownie wstaw do lodówki.
Kostka kawowa smakuje najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu.
Zobacz także:
Kostka kawowa to atrakcyjny deser, stworzony z myślą o wszystkich miłośnikach kofeiny. Wypiek ten ma niezwykle intensywny smak i aromat, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu fanom niezbyt słodkich ciast. Wychodząc jednak naprzeciw oczekiwaniom prawdziwych łasuchów, w poniższej recepturze doradzamy także, jak w prosty sposób kontrolować poziom słodkości. Dzięki temu kostka kawowa sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Zobacz także: Aksamitny krem kawowy. Banalnie prosty – wystarczą cztery składniki
Kostka kawowa — jak przygotować? Praktyczne wskazówki
Kostka kawowa to receptura niezwykle prosta w przygotowaniu, a ponadto z łatwością można dopasować ją do osobistych preferencji smakowych. Dzięki ograniczeniu lub zwiększeniu ilości dodanego do kremu cukru w nietrudny sposób osiągnąć można pożądany poziom słodyczy. Miłośnicy bardzo słodkich wypieków powinni spróbować przyrządzić ten specjał, korzystając z czekolady mlecznej. Spowoduje ona, że polewa będzie niezwykle kremowa i delikatna. Ponadto kostka kawowa może zostać także wzbogacona w lubiane korzenne przyprawy, które sprawią, że deser będzie znakomicie smakował, szczególnie w długie, zimowe wieczory.