Rozkoszna kostka kawowa — deser dla największych miłośników kawy

Kostka kawowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Kostka kawowa

  • 350 g Śmietanka 36%
  • 190 ml Zaparzona kawa
  • 250 g Serek mascarpone
  • 0.33 Szklanka Cukier
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżka Masło
  • 100 g Konfitura wiśniowa
  • 100 g Czekolada deserowa
  • 0.33 Szklanka Kakao
  • 1 łyżka Żelatyna
  • 0.33 Szklanka Mąka pszenna tortowa
  • 4 łyżki Likier kawowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  2. 2

    Dno formy o wymiarach ok. 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Kakao wraz z mąką pszenną przesiej przez sito i starannie wymieszaj.

  4. 4

    Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstała masa stanie się jednolita i błyszcząca, kontynuując miksowanie, powoli dodawaj żółtka.

  5. 5

    Do miski z ubitymi jajkami w 3 partiach wsyp mąkę pszenną wraz z kakao. Składniki wymieszaj za pomocą szpatułki lub łyżki stołowej.

  6. 6

    Masę przełóż do foremki i wyrównaj jej wierzch za pomocą szpatułki.

  7. 7

    Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20 minut, a następnie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  8. 8

    Żelatynę wsyp do miseczki i dodaj 2 łyżki stołowe wody. Składniki wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aby żelatyna napęczniała.

  9. 9

    Gdy upłynie wskazany czas, do miseczki z żelatyną dodaj gorącą kawę i mieszaj płyn do chwili rozpuszczenia składników. Do roztworu kawowego dodaj także likier i pozostaw do ostudzenia.

  10. 10

    Mascarpone umieść w misce i ubijaj mikserem do chwili podwojenia objętości. 

  11. 11

    Do naczynia z przestudzonym ekstraktem kawowym dodawaj powoli mascarpone, cały czas mieszając, aż krem stanie się jednolity.

  12. 12

    250 ml śmietanki ubij na sztywno, a następnie dodaj ją do kremu kawowego i delikatnie wymieszaj. 

  13. 13

    Biszkopt kakaowy posmaruj konfiturą wiśniową, a następnie kremem kawowym. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 60 minut, aby masa zesztywniała. 

  14. 14

    Po tym czasie 100 ml śmietanki ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie przełóż ją do rondelka i zagotuj. Gdy płyn zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z ognia, dodaj masło i mieszaj składniki do rozpuszczenia. Następnie dodaj kostki czekolady i kontynuuj mieszanie, aż do chwili powstania jednolitej polewy.

  15. 15

    Na koniec, schłodzone ciasto polej kremem czekoladowym i ponownie wstaw do lodówki.

     

    Kostka kawowa smakuje najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też