Crêpes suzette — naleśniki, jakich nie znasz. Poznaj francuski specjał

Crêpes suzette
Źródło: GettyImages

Składniki

Crêpes suzette

  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Woda
  • 1 szklanki Mleko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Likier pomarańczowy
  • 3 łyżki Brandy
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.25 Sztuka Sok z cytryny
  • 0.5 Szklanka Sok z pomarańczy
  • 3 łyżki Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną, jajka, mleko, wodę, olej rzepakowy oraz sól umieść w misce. Następnie miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitego ciasta. 

  2. 2

    Rozgrzej patelnię naleśnikową, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, wlej na nią odmierzoną za pomocą chochli porcję masy. Gdy placek zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę i smaż dalej przez ok. 30 sekund. Następnie przenieś usmażony naleśnik na talerz i powtarzaj powyższe czynności do chwili wykorzystania całego ciasta.

  3. 3

    Patelnię z wysokimi rantami rozgrzej na palniku o średniej mocy. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę wsyp cukier, a następnie polej go sokiem z cytryny. Nie mieszaj dodanych składników. Po ok. 2 minutach powinien z nich powstać gęsty syrop, który nabierze rumianego koloru.

  4. 4

    Gdy na patelni powstanie brązowy syrop, dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszaj składniki. Następnie dodaj również 3 łyżki masła, nie przestając mieszać. Gdy sos stanie się idealnie gładki wlej likier pomarańczowy i ponownie wszystko zamieszaj.

  5. 5

    Następnie na patelnię dodaj usmażone na początku naleśniki i zanurzając je w sosie złóż je w trójkąty.

  6. 6

    Gdy wszystkie placki będą już zwinięte w trójkąty, na wierzch placków wlej brandy i podpal ostrożnie crêpes suzette. Pamiętaj, aby zachować szczególną ostrożność i nie zbliżać patelni do okolic twarzy. 

     

    Gotowe crêpes suzette smakują wyśmienicie na ciepło, podane z bitą śmietaną.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też