Szpinak w cieście francuskim, którego nie zapomnisz
Szpinak w cieście francuskim to aromatyczna, delikatna w środku i chrupiąca z wierzchu przekąska oraz ciekawy dodatek do barszczu czerwonego. Przygotowanie szpinaku w cieście francuskim jest proste, a efekt powalający. Zobacz przepis na sakiewki szpinakowe w cieście francuskim.
Składniki
Składniki na 9 sztuk
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 400 g Liście szpinaku
- 4 ząbki Czosnek
- 2 Szczypty Sól
- 2 Szczypty Pieprz
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Sezam
- 5 sztuk Orzechy włoskie
Przygotowanie
- 1
Umyj liście szpinaku, odcedź, przełóż do garnka. Podpal ogień i duś do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- 2
Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku. Dopraw solą oraz pieprzem i duś, aż płyn ze szpinaku wyparuje. Odstaw i wystudź.
- 3
Orzechy obierz, podziel na połówki, zalej wrzątkiem, odcedzi i wystudź.
- 4
Rozwiń ciasto francuskie, podziel na 9 kwadratów.
- 5
Na środek każdego kwadratu połóż porcję szpinaku. Zawiń rogi ciasta do środka tak, aby utworzyły sakiewki. Na środek połóż orzechy i delikatnie dociśnij.
- 6
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż przygotowane sakiewki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- 7
Sakiewki szpinakowe piecz przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
Zobacz także:
- Chlebek czosnkowy z ziołami – aromatyczny przysmak doskonały na imprezę
- Chrupiące stripsy z kurczaka – pyszne, że palce lizać
- Arancini — smakowita włoska przekąska, której musisz spróbować
Jak zrobić ciasto francuskie w domu?
Szpinak w cieście francuskim to dobry pomysł na smaczną, domową przekąskę. Szybkie przygotowanie przekąski umożliwia użycie gotowego ciasta francuskiego. Można też przygotować ciasto francuskie w domu. Zajmie to więcej czasu, ale naprawdę warto. Ciasto można zrobić dzień lub dwa przed planowanym pieczeniem przekąski. Ciasto francuskie zawiera dużą ilość masła, dlatego też warto robić je w chłodnym miejscu. Do przygotowania około 0,5 kg domowego ciasta francuskiego potrzeba: 100 ml zimnej wody, 250 g masła o zawartości tłuszczu minimum 82%, 75 g mąki krupczatki i 125 g mąki pszennej oraz pół łyżki soli. Dobrze przygotowane ciasto francuskie będzie miało kilka chrupiących warstw, ale aby tak się stało, należy trzymać się przepisu. Wymieszaj wodę z solą. Roztop połowę masła. Przesiej mąki przez sito, dodaj słoną wodę, roztopione zimne masło i zagnieć ciasto. Elastyczne ciasto uformuj w prostokąt, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2,5 godziny. Pozostałe masło utrzyj, przełóż na folię spożywczą, a następnie uformuj mniejszy prostokąt niż ciasto, które jest w lodówce, przykryj folią i odstaw do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki, oprósz mąką i rozwałkuj tak, aby podwoiło swoją wielkość. Na środek połóż zimne masło, które leżakowało w lodówce. Ciasto złóż w kopertę, rozwałkuj. Ciasto złóż na 3, obróć o 90 stopni i rozwałkuj. Powtórz składanie i wałkowanie jeszcze 2 razy. Odstaw ciasto na 2 godziny do lodówki. Wyjmij, rozwałkuj, złóż, obróć o 90 stopni i ponownie rozwałkuj. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Domowe ciasto francuskie można upiec tuż po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do 5 dni od zrobienia.