Szpinak w cieście francuskim, którego nie zapomnisz

Szpinak w cieście francuskim
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na 9 sztuk

  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 400 g Liście szpinaku
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 Szczypty Sól
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Sezam
  • 5 sztuk Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj liście szpinaku, odcedź, przełóż do garnka. Podpal ogień i duś do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

  2. 2

    Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do szpinaku. Dopraw solą oraz pieprzem i duś, aż płyn ze szpinaku wyparuje. Odstaw i wystudź.

  3. 3

    Orzechy obierz, podziel na połówki, zalej wrzątkiem, odcedzi i wystudź.

  4. 4

    Rozwiń ciasto francuskie, podziel na 9 kwadratów.

  5. 5

    Na środek każdego kwadratu połóż porcję szpinaku. Zawiń rogi ciasta do środka tak, aby utworzyły sakiewki. Na środek połóż orzechy i delikatnie dociśnij.

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż przygotowane sakiewki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też