Sycące papryki faszerowane — doskonały pomysł na atrakcyjny obiad
Papryki faszerowane to smakowite i kolorowe danie, które doskonale smakuje podane samodzielnie. Jest to więc przepis kompleksowy, który nie potrzebuje dodatków. Papryki faszerowane można przygotować zarówno z zielonych, żółtych, jak i najbardziej klasycznych, czerwonych sztuk, przez co przekąska doskonale prezentuje się na talerzu. Jest to danie idealne na przełamanie monotonii i rutyny, które często wkradają się do kuchni.
Składniki
Papryki faszerowane
- 100 g Ryż
- 6 sztuk Papryka czerwona
- 4 ząbki Czosnek
- 500 g Łopatka wieprzowa
- 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 500 g Pomidor
- 250 g Mozzarella
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 1 garść Szczypiorek
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Oregano
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 0.5 Łyżeczka ostra papryka
Przygotowanie
- 1
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Następnie posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory umyj, obierz ze skóry i pokrój w małą kosteczkę.
- 2
Ryż ugotuj do miękkości, podążając za rekomendacjami, umieszczonymi na opakowaniu.
- 3
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a kiedy tłuszcz nabierze właściwej temperatury, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do zarumienienia, przez ok. 10 minut.
- 4
Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach, po czym dodaj do niego sól, słodką oraz ostrą paprykę, oregano i czarny pieprz. Całość starannie wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni przez kolejne 10 minut.
- 5
Po wskazanym czasie na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory oraz rozdrobniony szczypiorek. Farsz smaż jeszcze przez 8 minut. Gotowe mięso ściągnij z palnika.
- 6
Papryki dokładnie umyj, a następnie osusz. Odkrój górną część warzywa wraz z ogonkiem i usuń gniazdo nasienne wraz z białymi włóknami.
- 7
Gdy farsz przestygnie, dodaj do niego ugotowany ryż oraz pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, pozostawiając ok. 1/5 sera do dekoracji. Całość starannie wymieszaj.
- 8
Wydrążone papryki napełnij gotowym farszem, a na wierzch połóż pozostałe kawałki mozzarelli. Przykryj je górną częścią warzywa i opcjonalnie posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.
- 9
Do naczynia żaroodpornego wlej 50 ml wody, a następnie włóż do niego gotowe papryki.
- 10
Faszerowane papryki piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C z funkcją termoobiegu. Po tym czasie ściągnij ich górne części i kontynuuj pieczenie przez następne 10 minut. Gotowe papryki faszerowane smakują doskonale w towarzystwie sosu czosnkowego.
Zobacz także:
Faszerowane papryki uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka, dlatego przygotowując przepis, polecamy zaopatrzyć się w składniki, które pozwolą na zrobienie podwójnej porcji, na przysłowiową dokładkę. Faszerowane papryki to przepis niezwykle uniwersalny — można go podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę i zachwyć swoich najbliższych tym niezwykle prostym daniem.
Zobacz także: Pieczarki faszerowane o niezapomnianym smaku
Jak urozmaicić podstawowy przepis na papryki faszerowane?
Klasyczny przepis na faszerowane papryki nie należy do najlżejszych receptur, dlatego w trosce o podniebienia osób dbających o szczupłą sylwetkę rekomendujemy przygotować tę smakowitą przekąskę także w wersji light. Kilka drobnych zmian sprawi, że przepis będzie zawierał mniej kalorii, jednak w dalszym ciągu pozostanie bardzo odżywczy i smaczny. Wymienione w przepisie mięso wieprzowe polecamy zastąpić drobiowym — najlepiej sprawdzi się to z piersi indyka lub kurczaka. Jest ono bogate w białko, zawiera natomiast znacznie mniej tłuszczu.
Obecny w przepisie ryż warto zastąpić kaszą. Papryki faszerowane będą smakowały wyśmienicie jednakowo z kaszą jaglaną, gryczaną lub jęczmienną. Ser mozzarella można wówczas kupić w wersji odtłuszczonej, która jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia. Tych kilka prostych zmian sprawi, że papryki faszerowane będą mogły często gościć na stołach osób na diecie redukcyjnej oraz tych dbających o zdrowy tryb życia.