Sycące papryki faszerowane — doskonały pomysł na atrakcyjny obiad

Papryki faszerowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Papryki faszerowane

  • 100 g Ryż
  • 6 sztuk Papryka czerwona
  • 4 ząbki Czosnek
  • 500 g Łopatka wieprzowa
  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 500 g Pomidor
  • 250 g Mozzarella
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 garść Szczypiorek
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka ostra papryka

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Następnie posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory umyj, obierz ze skóry i pokrój w małą kosteczkę.

  2. 2

    Ryż ugotuj do miękkości, podążając za rekomendacjami, umieszczonymi na opakowaniu.

  3. 3

    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a kiedy tłuszcz nabierze właściwej temperatury, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do zarumienienia, przez ok. 10 minut.

  4. 4

    Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach, po czym dodaj do niego sól, słodką oraz ostrą paprykę, oregano i czarny pieprz. Całość starannie wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni przez kolejne 10 minut. 

  5. 5

    Po wskazanym czasie na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory oraz rozdrobniony szczypiorek. Farsz smaż jeszcze przez 8 minut. Gotowe mięso ściągnij z palnika.

  6. 6

    Papryki dokładnie umyj, a następnie osusz. Odkrój górną część warzywa wraz z ogonkiem i usuń gniazdo nasienne wraz z białymi włóknami.

  7. 7

    Gdy farsz przestygnie, dodaj do niego ugotowany ryż oraz pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, pozostawiając ok. 1/5 sera do dekoracji. Całość starannie wymieszaj.

  8. 8

    Wydrążone papryki napełnij gotowym farszem, a na wierzch połóż pozostałe kawałki mozzarelli. Przykryj je górną częścią warzywa i opcjonalnie posmaruj delikatnie oliwą z oliwek.

  9. 9

    Do naczynia żaroodpornego wlej 50 ml wody, a następnie włóż do niego gotowe papryki.

  10. 10

    Faszerowane papryki piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st. C z funkcją termoobiegu. Po tym czasie ściągnij ich górne części i kontynuuj pieczenie przez następne 10 minut.  Gotowe papryki faszerowane smakują doskonale w towarzystwie sosu czosnkowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też