Lawasz czyli nietuzinkowy ormiański podpłomyk

Ormiański lawasz
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na lawasz

  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 1 szklanki Gorąca woda
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto, tak, żeby było zwarte, ale jednocześnie dość elastyczne. Po wyrobieniu masy mocno uderzamy w nią dłonią i kilka razy rzucamy ciastem silnie o blat.

  2. 2

    Utaczamy z ciasta kulę, którą następnie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką z lnu lub bawełny, zostawiając w ciepłym miejscu na trwające około pół godziny leżakowanie.

  3. 3

    Kiedy ciasto wystarczająco długo odetchnie, odrywamy z niego średniej wielkości kulki i rozwałkowujemy je w kształt prostokąta lub owalu. To ważny moment, ponieważ placki powinny być bardzo cienkie.

  4. 4

    Kolejny krok, to poddanie ciasta obróbce termicznej. W tym celu nie będziemy używać piekarnika, ale skorzystamy z patelni. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatku oleju czy masła smażymy lawasze na średniej wielkości ogniu – z każdej strony po mniej więcej minutę.

  5. 5

    Gotowe placki można przełożyć ściereczką, owinąć folią i w ten sposób przechowywać, lub przełożone pergaminem zamrozić. Sposób nadziania lub podania gotowych lawaszy zostawiamy waszej inwencji.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też