Lawasz czyli nietuzinkowy ormiański podpłomyk
Lawasz to rodzaj pieczywa ormiańskiego, które w prosty sposób można przygotować także w domu. Przypomina on wyglądem nieco podpłomyk lub tortillę, a niektórym kojarzy się z lahmacunem czy chlebkiem naan, a także puri czy chaczapuri. Zresztą wszystkie wymienione powyżej rodzaje pieczywa mają jedną wspólną cechę – są niewyrośniętymi plackami, które robi się z kilku dosłownie bardzo podstawowych składników, a wersji najbardziej podstawowej nie trzeba będzie do ich przygotowania nic więcej niż mąki i wody.
Składniki
Składniki na lawasz
- 2.5 szklanek Mąka pszenna
- 1 szklanki Gorąca woda
- 0.5 Łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto, tak, żeby było zwarte, ale jednocześnie dość elastyczne. Po wyrobieniu masy mocno uderzamy w nią dłonią i kilka razy rzucamy ciastem silnie o blat.
- 2
Utaczamy z ciasta kulę, którą następnie umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką z lnu lub bawełny, zostawiając w ciepłym miejscu na trwające około pół godziny leżakowanie.
- 3
Kiedy ciasto wystarczająco długo odetchnie, odrywamy z niego średniej wielkości kulki i rozwałkowujemy je w kształt prostokąta lub owalu. To ważny moment, ponieważ placki powinny być bardzo cienkie.
- 4
Kolejny krok, to poddanie ciasta obróbce termicznej. W tym celu nie będziemy używać piekarnika, ale skorzystamy z patelni. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatku oleju czy masła smażymy lawasze na średniej wielkości ogniu – z każdej strony po mniej więcej minutę.
- 5
Gotowe placki można przełożyć ściereczką, owinąć folią i w ten sposób przechowywać, lub przełożone pergaminem zamrozić. Sposób nadziania lub podania gotowych lawaszy zostawiamy waszej inwencji.
Przeczytaj także:
- Jak zrobić focaccia z pomidorkami koktajlowymi? To prostsze niż myślisz
- Oryginalny przepis na placek po węgiersku. Smakuje wybornie!
Co wyróżnia lawasz?
Jak wygląda lawasz? To cienkie prostokątne placki, oryginalnie przyjmujące spore rozmiary. Są w jasnym beżowym kolorze, ale mają także miejscowe ciemniejsze plamki powstałe w procesie pieczenia (jak w naleśnikach czy foccaciach). Cienki podpłomyk – tak jak w meksykańskiej tortilli – pozwala na zawijanie w placku różnych smakołyków i przygotowywania czegoś na kształt wrapa. Można umieścić na nim ser, mięso, warzywa i różne sosy – według gustu i upodobania. Przygotowanie placka i farszu jest całkiem proste (a w ramach ćwiczenia można wypróbować przepis na tortillę z kurczakiem).
Jak się je lawasz?
Lawasz jedzony jest w Armenii, ale także w Gruzji, Turcji, Iranie czy Azerbejdżanie – jako placek serwowany jako dodatek do przeróżnych dań i niemal każdego posiłku. Owszem, można nim także – jak łyżką nakładać mięsko czy wyczyścić do czysta talerz po zupie oraz sosie. Co jeszcze można – oprócz faszerowania – zrobić z lawaszem? Jeść jak kanapkę, smażyć na patelni, zapiekać w piekarniku lub tosterze, grillować. Placki lawasz można potraktować niczym tortillę lub kebaba na cienkim cieście. Sposobów na jego złożenie także jest wiele: rolowanie, składanie w trójkąty jak naleśniki, nadawać im formę krokietów. Kto chce może pójść krok dalej i krokiet z lawasza otoczyć w jajku i panierce i usmażyć.
Lawasz jako danie unikatowe
Co ciekawe lawasz zajmuje zaszczytne miejsce na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Oryginalnie lawasz wypiekany jest w specjalnym glinianym piecu o kształcie stożka (nosi nazwę tonira). W polskiej tradycji – nasz chleb wypieka się na poziomych tacach, lawasz ląduje na ściankach stożkowego pieca. W piecu panuje tak wysoka temperatura, że wypiek gotowy jest dosłownie w tempie ekspresowym, w kilka minut.
Z czym smakuje lawasz najlepiej?
Chociaż najlepiej smakuje lawasz prosto z pieca, jeszcze ciepły, ale Ormianie przechowują go z powodzeniem w wysuszonej formie pod płótnem całkiem długo, bo nawet pół roku. Do tego pysznego ormiańskiego podpłomyka pasują różne rodzaje mięsa, ale także duszone czy świeże warzywa i aromatyczne sosy. Wśród wyjątkowo udanych połączeń z farszami znajdują się klasyczne zestawy smaków: feta plus szpinak, sos pomidorowy, mozzarella, bazylia, szynka i ser, kremowy serek typu Philadelphia, łosoś i świeży ogórek, ser camembert i żurawina czy kilka rodzajów serów: cheddar, pleśniowy blue i mozzarella.
Czytając ten opis nabraliście ochoty na przygotowanie w domu ormiańskich podpłomyków lawasz? Zastanawiacie się, czy da się i jak przygotować ten ormiański podpłomyk w domu, bez użycia specjalnego pieca? Wyjaśniamy.