Jajeczne babeczki — rewelacyjny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego stołu

Jajeczne babeczki
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajeczne babeczki

  • 2 łyżki Mleko
  • 1 sztuka Cukinia zielona
  • Ser w kawałku
  • 4 sztuki Jajko
  • Rzodkiewka
  • Szynka
  • ostra papryka
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Cukinię i rzodkiewki starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój warzywa na niewielkie kawałki. 

  3. 3

    Ser żółty zetrzyj na tarce. Do przepisu na babeczki jajeczne z powodzeniem możesz wykorzystać inny rodzaj sera, np. mozzarellę lub ser feta.

  4. 4

    Wędlinę pokrój na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Do miski wbij jajka i dodaj mleko. Podane składniki wymieszaj mikserem, tak aby uzyskać jednolitą, puszystą masę. Czynność tę możesz wykonać również, korzystając z trzepaczki kuchennej.

  6. 6

    Następnie masę dopraw, dodając przyprawy, tj. sól, czarny pieprz mielony, ostrą paprykę w proszku. Możesz urozmaicić przepis w inne preferowane przyprawy. 

  7. 7

    Dalej, do masy wrzuć przygotowane wcześniej składniki, czyli pokrojone warzywa, wędlinę i ser żółty. 

  8. 8

    Przygotuj foremki na muffiny jajeczne. Wystarczy, że posmarujesz je odrobiną oliwy z oliwek. Następnie do foremek wlej masę jajeczną.

  9. 9

    Babeczki jajeczne piecz przez 15 minut. W tym czasie masa jajeczna powinna się ściąć, a muffiny, apetycznie się zarumienić. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też