Pyszny posiłek? To tylko zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, którą zrobisz w kilku krokach

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Źródło: Shutterstock/Kat Ka

Składniki

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

  • 750 ml Woda
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 400 ml Mleczko kokosowe
  • 200 g Cebula
  • 800 g Dynia
  • 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 0.33 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 45 g Masło klarowane
  • 180 g Marchew
  • 500 g Ziemniaki
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Curry
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię obierz ze skóry, a następnie usuń pestki. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w niedużą kostkę.

  3. 3

    Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa. 

  4. 4

    Marchewkę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. 5

    W garnku rozgrzej masło klarowane. Następnie dodaj pokrojone wcześniej składniki, tj. cebulę, czosnek oraz marchewkę i smaż całość przez ok. 5 minut. 

  6. 6

    Gdy upłynie wyznaczony czas, do garnka wlej wodę, dodaj dynię oraz ziemniaki. Dopraw zupę imbirem, curry, solą, czarnym pieprzem mielonym, gałką muszkatołową oraz ostrą papryką. Naczynie przykryj pokrywką i gotuj bulion przez ok. 25 minut. 

  7. 7

    Następnie do garnka wlej mleczko kokosowe, po czym ściągnij naczynie z kuchenki i zblenduj zupę na gładki krem. 

     

    Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym smakuje świetnie podana z kleksem śmietany oraz świeżym pieczywem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też