Lane kluski — uniwersalny dodatek, który urozmaici smak wielu zup

Lane kluski w bulionie warzywnym
Źródło: GettyImages

Składniki

Lane kluski

  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 2 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wbij jajka i delikatnie roztrzep je za pomocą widelca.

  2. 2

    Następnie dodaj mąkę i sól, i wymieszaj dokładnie widelcem, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę zimnej wody i ponownie wymieszaj. Jeśli zdarzy się natomiast, że ciasto na lane kluski wyjdzie zbyt lejące, dosyp do niego niewielką ilość mąki pszennej.

  3. 3

    Gotową masę wlewaj powoli do osolonej wody lub bezpośrednio do zupy. Jeżeli chcesz, aby kluski były większe i bardziej twarde, dodaj większą ilość mąki i formuj kluski za pomocą dwóch łyżek — pierwszą nabierając masę, natomiast drugą, ściągając odmierzoną porcję z pierwszej łyżki.

  4. 4

    Lane kluski powinny gotować się przez ok. minutę. Po wskazanym czasie przełóż je za pomocą łyżki cedzakowej na talerze, a jeżeli gotowały się w zupie — nakładaj je razem z wywarem.

     

    Lane kluski polecamy przygotować razem z przepisem na tradycyjny rosół jak u mamy — to połączenie idealne!

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też