Oto przepis na znakomite zrazy wołowe, które skradną Twoje serce!

Zrazy wołowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Zrazy wołowe

  • 5 plastrów Wołowina
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 5 sztuk Papryka czerwona
  • 6 sztuk Grzyby suszone
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 gałązki Natka pietruszki
  • 2 łyżki Olej
  • 2.5 szklanek Bulion
  • 2 łyżeczki Musztarda
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie zrazów wołowych rozpocznij od dokładnego rozbicia plastrów wołowiny na cienkie filety. Dopraw je suszonym oregano, solą oraz pieprzem, a następnie posmaruj warstwą musztardy.

  2. 2

    Tak przygotowaną wołowinę należy nadziać ogórkiem i papryką. W tym celu czerwoną paprykę i ogórki pokrój w cienkie słupki. Umieść je przy krótszym boku fileta i starannie zwiń w roladkę, a na końcu zrazy wołowe zabezpiecz wykałaczką przed rozwinięciem. Opisaną czynność powtarzaj ze wszystkimi rozbitymi plastrami mięsa.

  3. 3

    Na rozgrzaną patelnię z olejem połóż przygotowane zrazy wołowe i obsmaż z każdej strony.

  4. 4

    W garnku zagotuj bulion lub wodę. Do wrzącego bulionu wrzuć obsmażone wcześniej zrazy wołowe i ponownie zagotuj całość. Następnie dodaj suszone grzyby — jeśli używasz świeżych, wrzuć je dopiero pod koniec gotowania.

  5. 5

    Na patelnię, na której obsmażane były roladki, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj, aż warzywa się zeszklą i delikatnie zarumienią, a następnie przełóż je do garnka z wywarem i zrazami wołowymi.

  6. 6

    Na patelnię wlej kilka łyżek bulionu, delikatnie nią poruszaj i z powrotem wlej do garnka.

  7. 7

    Do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pamiętaj jednak, że należy wyjąć ją w połowie gotowania.

  8. 8

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  9. 9

    Przygotowane zrazy wołowe zawijane umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego piekarnika. Roladki powinny się piec przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas przewracając zrazy (minimum 2 razy w trakcie pieczenia) i w razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Możesz również gotować zawijane zrazy wołowe w garnku pod przykryciem. Wówczas czas gotowania wyniesie również ok. 2 godziny.

  10. 10

    Jeśli w przepisie na zrazy wołowe zawijane używasz grzybów świeżych, wystarczy, że pokroisz je i podsmażysz na maśle z odrobiną soli oraz czarnego pieprzu mielonego (wystarczy smażyć je ok. 2 minuty), a następnie dodasz je do roladek, na ok. 0,5 godziny przed końcem gotowania dania.

  11. 11

    Gotowe zrazy wołowe zawijane wystarczy nałożyć na talerz i zalać sosem — możesz go zblendować na gładko, pozostawiając tylko kilka grzybów w całości lub zagęścić 1 łyżką mąki i ponownie zagotować. Tak przygotowane danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami, kapustą zasmażaną bądź kluskami śląskimi.

     

    Może spodobać Ci się także przepis na roladki z kurczaka.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też