Oto przepis na znakomite zrazy wołowe, które skradną Twoje serce!
Zrazy wołowe zawijane to danie, które słynie z niezwykle aromatycznego i wyrazistego smaku. Są sycące i naprawdę pyszne. Zawijane zrazy wołowe doskonale nadają się na posiłek podawany podczas przyjęć, np. w towarzystwie warzyw, ale także jako danie obiadowe z klasycznymi ziemniakami z wody. Przepis ten spodoba się każdemu zwolennikowi tradycyjnej kuchni polskiej.
Składniki
Zrazy wołowe
- 5 plastrów Wołowina
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 5 sztuk Papryka czerwona
- 6 sztuk Grzyby suszone
- 0.5 Sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 2 gałązki Natka pietruszki
- 2 łyżki Olej
- 2.5 szklanek Bulion
- 2 łyżeczki Musztarda
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka Oregano
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie zrazów wołowych rozpocznij od dokładnego rozbicia plastrów wołowiny na cienkie filety. Dopraw je suszonym oregano, solą oraz pieprzem, a następnie posmaruj warstwą musztardy.
- 2
Tak przygotowaną wołowinę należy nadziać ogórkiem i papryką. W tym celu czerwoną paprykę i ogórki pokrój w cienkie słupki. Umieść je przy krótszym boku fileta i starannie zwiń w roladkę, a na końcu zrazy wołowe zabezpiecz wykałaczką przed rozwinięciem. Opisaną czynność powtarzaj ze wszystkimi rozbitymi plastrami mięsa.
- 3
Na rozgrzaną patelnię z olejem połóż przygotowane zrazy wołowe i obsmaż z każdej strony.
- 4
W garnku zagotuj bulion lub wodę. Do wrzącego bulionu wrzuć obsmażone wcześniej zrazy wołowe i ponownie zagotuj całość. Następnie dodaj suszone grzyby — jeśli używasz świeżych, wrzuć je dopiero pod koniec gotowania.
- 5
Na patelnię, na której obsmażane były roladki, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj, aż warzywa się zeszklą i delikatnie zarumienią, a następnie przełóż je do garnka z wywarem i zrazami wołowymi.
- 6
Na patelnię wlej kilka łyżek bulionu, delikatnie nią poruszaj i z powrotem wlej do garnka.
- 7
Do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pamiętaj jednak, że należy wyjąć ją w połowie gotowania.
- 8
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 9
Przygotowane zrazy wołowe zawijane umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego piekarnika. Roladki powinny się piec przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas przewracając zrazy (minimum 2 razy w trakcie pieczenia) i w razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Możesz również gotować zawijane zrazy wołowe w garnku pod przykryciem. Wówczas czas gotowania wyniesie również ok. 2 godziny.
- 10
Jeśli w przepisie na zrazy wołowe zawijane używasz grzybów świeżych, wystarczy, że pokroisz je i podsmażysz na maśle z odrobiną soli oraz czarnego pieprzu mielonego (wystarczy smażyć je ok. 2 minuty), a następnie dodasz je do roladek, na ok. 0,5 godziny przed końcem gotowania dania.
- 11
Gotowe zrazy wołowe zawijane wystarczy nałożyć na talerz i zalać sosem — możesz go zblendować na gładko, pozostawiając tylko kilka grzybów w całości lub zagęścić 1 łyżką mąki i ponownie zagotować. Tak przygotowane danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami, kapustą zasmażaną bądź kluskami śląskimi.
Może spodobać Ci się także przepis na roladki z kurczaka.
Mięso dobrej jakości, pyszne dodatki oraz aromatyczny sos — to właśnie przepis na zrazy wołowe zawijane. Danie to w wielu polskich domach jest absolutnym klasykiem i często gości na stołach, podawane nie tylko jako niedzielny obiad. Tradycyjny przepis, który znajdziesz poniżej, zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, ze względu na dokładnie opisany proces przygotowania, a przede wszystkim finalny efekt. Przygotuj to danie kuchni staropolskiej, a z pewnością zrazy wołowe staną się Twoim ulubionym specjałem, szykowanym na rodzinne spotkania przy stole.
Z czym podawać zrazy wołowe?
Zrazy wołowe zawijane to prawdziwy rarytas, na który każda gospodyni domowa posiada swój własny sposób. Można przyrządzać je z różnymi dodatkami — w poniższym przepisie proponujemy wersję z papryką czerwoną oraz słupkami kiszonych ogórków. Aby obiad był sycący i smakował całej rodzinie, zrazy wołowe warto serwować razem z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z kluskami śląskimi bądź gotowanymi ziemniakami. Można podawać je z rozmaitymi rodzajami kasz i sałatkami, które wzbogacą posiłek w cenne witaminy i minerały.
Przepis na zrazy wołowe nie jest skomplikowany — wystarczy podążać za wskazówkami, zebranymi poniżej.