Pieczony kalafior nie musi być nudny! Ten przepis jest tego dowodem
Przepis na pieczony kalafior sprawdzi się w wielu przypadkach. Stanowi idealny dodatek do rodzinnego obiadu, świetną alternatywę dla klasycznej surówki, bądź lekką przekąskę, którą z powodzeniem można podać podczas przyjęcia. Pieczony kalafior wystarczy zaserwować w towarzystwie dipów, np. sosu czosnkowego lub koperkowego, a przystawka na pewno zachwyci nawet najmłodszych członków rodziny.
Składniki
Pieczony kalafior
- 1 kg Kalafior
- 4 ząbki Czosnek
- 5 łyżek Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 szczypta Kurkuma
- 1 szczypta Kminek mielony
- 1 szczypta Curry
- 0.75 Łyżeczka Pieprz
- 0.75 Łyżeczka Papryczka chili
- 1.5 łyżeczka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Rozpocznij od przygotowania kalafiora. Usuń liście, odetnij wystający głąb i podziel główkę warzywa na różyczki. Dokładnie umyj je pod bieżąco wodą — najprościej i najszybciej zrobisz to, umieszczając cząstki kalafiora na sitku.
- 2
Wszystkie przyprawy umieść razem z oliwą w małej miseczce i dokładnie je wymieszaj.
- 3
Wyłóż papier do pieczenia na blachę i wysyp na nią oczyszczone różyczki kalafiora. Polej warzywa oliwą z mieszanką przypraw. Całość starannie wymieszaj, by przyprawy dotarły do każdej różyczki kalafiora. Na blaszce ułóż również obrane ząbki czosnku.
- 4
Piekarnik rozgrzej do 180-200 st. C — w zależności od tego pracy posiadanego piekarnika. Przygotowane warzywa piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Monitoruj jednak czy warzywo nie przypieka się zbyt mocno — wówczas koniecznie zmniejsz temperaturę. Danie będzie gotowe, jeśli po włożeniu widelca kalafior okaże się miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz.
- 5
Kilka minut przed planowym zakończeniem pieczenia możesz posypać warzywa żółtym serem. Jest to jednak opcjonalny dodatek, który można pominąć.
- 6
Pieczony kalafior najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Podawaj go z sosem na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego, bądź innym ulubionym sosem.
Wypróbuj także przepis na pieczone kotlety z kalafiora.
Pieczony kalafior to smaczna propozycja na wykorzystanie w swojej kuchni tego zdrowego warzywa. Warto przyrządzać go na wiele sposobów, ponieważ jest skarbnicą cennych witamin oraz minerałów. Warto wymienić wśród nich witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez czy potas. Mało tego, kalafior obfituje w błonnik, który doceniany jest za zwiększanie treści pokarmowej, przez co po spożyciu potrawy, np. takiej jak pieczony kalafior, czujemy się syci przez długi czas.
Dla kogo pieczony kalafior?
Ten bardzo prosty i szybki pomysł na przygotowanie warzywa, jakim jest kalafior, jest idealnym daniem dla osób dbających o linię oraz tych, szukających sposobu na zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw. Kalafior zapiekany w piekarniku, obtoczony w przyprawach jest niezwykle pyszny i aromatyczny. Warto wspomnieć, że do przygotowania tego dania nie potrzeba kosztownych, czy wyszukanych składników, a mimo to z pewnością zaskoczysz swoich gości odmienną formą przekąski. To świetna propozycja również dla wegetarian, wegan czy osób stosujących na co dzień na dietę bezglutenową.
Pieczony kalafior — z czym podawać?
Do kalafiora zapiekanego w piekarniku możesz ugotować kaszę czy usmażyć mięso, a nawet posypać pokruszonym serem feta. Danie to jest niezwykle uniwersalne, przez co pozwala na najróżniejsze modyfikacje — gwarantujemy, że w każdej odsłonie będzie smakowało wyśmienicie! Pieczony kalafior to jedno z ulubionych dań wegetarian oraz wegan.
Jeśli przygotowana porcja pieczonego kalafiora okaże się zbyt duża, nie wyrzucaj zimnych różyczek warzywa do kosza. Warto zblendować je z odrobiną jogurtu naturalnego na gładki dip, który posłuży do maczania krakersów, paluchów drożdżowych lub kanapek. Inną alternatywą na wykorzystanie pieczonego kalafiora jest przygotowanie sałatki z udziałem tego chrupiącego warzywa.