Pieczony kalafior nie musi być nudny! Ten przepis jest tego dowodem

Pieczony kalafior
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczony kalafior

  • 1 kg Kalafior
  • 4 ząbki Czosnek
  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 szczypta Kurkuma
  • 1 szczypta Kminek mielony
  • 1 szczypta Curry
  • 0.75 Łyżeczka Pieprz
  • 0.75 Łyżeczka Papryczka chili
  • 1.5 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpocznij od przygotowania kalafiora. Usuń liście, odetnij wystający głąb i podziel główkę warzywa na różyczki. Dokładnie umyj je pod bieżąco wodą — najprościej i najszybciej zrobisz to, umieszczając cząstki kalafiora na sitku. 

  2. 2

    Wszystkie przyprawy umieść razem z oliwą w małej miseczce i dokładnie je wymieszaj. 

  3. 3

    Wyłóż papier do pieczenia na blachę i wysyp na nią oczyszczone różyczki kalafiora. Polej warzywa oliwą z mieszanką przypraw. Całość starannie wymieszaj, by przyprawy dotarły do każdej różyczki kalafiora. Na blaszce ułóż również obrane ząbki czosnku.

  4. 4

    Piekarnik rozgrzej do 180-200 st. C — w zależności od tego pracy posiadanego piekarnika. Przygotowane warzywa piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Monitoruj jednak czy warzywo nie przypieka się zbyt mocno — wówczas koniecznie zmniejsz temperaturę. Danie będzie gotowe, jeśli po włożeniu widelca kalafior okaże się miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz.

  5. 5

    Kilka minut przed planowym zakończeniem pieczenia możesz posypać warzywa żółtym serem. Jest to jednak opcjonalny dodatek, który można pominąć.

  6. 6

    Pieczony kalafior najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Podawaj go z sosem na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego, bądź innym ulubionym sosem. 

    Wypróbuj także przepis na pieczone kotlety z kalafiora.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też