Szparagi z makaronem — ulubione danie na wiosnę. Wypróbuj je już dziś!
Szparagi z makaronem to danie, którego nie powstydziłby się żaden kucharz. Idealna kompozycja składników i przypraw to przepis na kulinarny sukces. Makaron ze szparagami, boczkiem i parmezanem przygotujesz w niecałą godzinę. To zatem niepodważalny dowód na to, że znakomite dania wcale nie muszą wiązać się z długim pobytem w kuchni.
Składniki
Makaron ze szparagami i boczkiem
- 150 g Boczek wędzony
- 1 ząbek Czosnek
- 1 pęczek Zielone szparagi
- 250 g Makaron
- 20 g Parmezan
- 5 łyżek Śmietanka 30%
- 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Natka pietruszki
Przygotowanie
- 1
Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie oderwij zdrewniałe końce, uważając na to, by nie uszkodzić główek. Łodygi osusz, wykładając je na ręcznik papierowy, a zaraz potem pokrój na mniejsze cząstki.
- 2
Wędzony boczek pokrój na drobne części, a następnie wrzuć na patelnię i smaż ok. 5 minut na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu. W tym czasie boczek powinien się wytopić i stać apetycznie chrupiący.
- 3
Na patelnię z boczkiem dodaj kawałki przygotowanych poprzednio szparagów i kontynuuj smażenie przez kwadrans, co jakiś czas mieszając składniki. Polecamy również doglądać, czy komponenty nie są przypalone. Jeżeli dostrzeżesz, że smażą się zbyt szybko, należy zmniejszyć płomień.
- 4
W międzyczasie ugotuj makaron. Wybraną pastę wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedź pastę, odlewając ok. 0,5 szklanki wody — należy pozostawić ją do dalszej części przepisu.
- 5
Po upływie kwadransa do szparagów i boczków dodaj odłożoną wodę po ugotowanym makaronie i wymieszaj składniki.
- 6
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, prosto na patelnię z pozostałymi komponentami.
- 7
Całość dopraw gałką muszkatołową, solą i czarnym pieprzem mielonym. Po wymieszaniu zmniejsz moc palnika i odlicz jeszcze ok. 5 minut.
- 8
Po tym czasie na patelnię dodaj kremówkę połączoną z wodą po makaronie (dodaj po 5 łyżek wspomnianych składników). Zaraz potem dodaj również tarty parmezan i energicznie wymieszaj wszystkie komponenty.
- 9
Na koniec przygotowany sos ze szparagami i boczkiem połącz z odcedzoną wcześniej pastą i starannie wymieszaj danie. Makaron ze szparagami podawaj na ciepło, przyozdobiony odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Zobacz także:
Pora na wprowadzanie sezonowych warzyw do naszej kuchni, a jednymi z najbardziej rozchwytywanych są zdecydowanie szparagi. Te warzywa cieszą się ogromną popularnością, nie tylko przez wzgląd na smak czy wartości odżywcze, ale i możliwość komponowania wielu rozmaitych specjałów. W kuchni zielone szparagi można wykorzystywać na mnóstwo sposobów. Poza grillowaniem i pieczeniem lubianych łodyg polecamy wypróbować także przepis na makaron ze szparagami. Aby wykonać ten rewelacyjny obiad, wystarczy, że wygospodarujesz niepełną godzinę zegarową. Twoi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę, a przepis stanie się waszym ulubionym wiosennym daniem.
Zobacz także: Szparagi z piekarnika, czyli wiosna na talerzu. Najlepszy przepis na warzywa sezonowe
Przez wzgląd na fantastyczną prezencję dania, polecamy serwować je nie tylko jako obiad w środku tygodnia, ale i posiłek świąteczny, kiedy do domu przychodzą goście. Danie ze szparagami w roli głównej oczaruje przybyłych, a efektowny sposób podania z pewnością zapadnie w pamięci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Przepis na szparagi z makaronem i boczkiem — przydatne porady i wskazówki
Przepis na szparagi z makaronem składa się z kilku kroków, które starannie opisane zostały w powyższym przepisie. Przed przystąpieniem do szykowania dania polecamy zapoznać się z kilkoma wskazówkami, które okażą się przydatne w trakcie gotowania.
Parmezan zastąpić można innym serem, np. cheddarem. W przepisie celowo nie podaliśmy rodzaju makaronu, a to dlatego, by każdy mógł wybrać swój ulubiony rodzaj pasty. Zdradzamy jednak, że świetnie sprawdzi się tagliatelle lub pappardelle. Do sosu wykorzystać należy śmietankę o minimalnej zawartości tłuszczu 30%. By danie było idealnie kremowe, śmietankę należy połączyć z wodą odlaną po odcedzaniu makaronu.