Szparagi z makaronem — ulubione danie na wiosnę. Wypróbuj je już dziś!

Makaron ze szparagami
Źródło: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Składniki

Makaron ze szparagami i boczkiem

  • 150 g Boczek wędzony
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 pęczek Zielone szparagi
  • 250 g Makaron
  • 20 g Parmezan
  • 5 łyżek Śmietanka 30%
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie oderwij zdrewniałe końce, uważając na to, by nie uszkodzić główek. Łodygi osusz, wykładając je na ręcznik papierowy, a zaraz potem pokrój na mniejsze cząstki.

  2. 2

    Wędzony boczek pokrój na drobne części, a następnie wrzuć na patelnię i smaż ok. 5 minut na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu. W tym czasie boczek powinien się wytopić i stać apetycznie chrupiący. 

  3. 3

    Na patelnię z boczkiem dodaj kawałki przygotowanych poprzednio szparagów i kontynuuj smażenie przez kwadrans, co jakiś czas mieszając składniki. Polecamy również doglądać, czy komponenty nie są przypalone. Jeżeli dostrzeżesz, że smażą się zbyt szybko, należy zmniejszyć płomień.

  4. 4

    W międzyczasie ugotuj makaron. Wybraną pastę wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedź pastę, odlewając ok. 0,5 szklanki wody — należy pozostawić ją do dalszej części przepisu.

  5. 5

    Po upływie kwadransa do szparagów i boczków dodaj odłożoną wodę po ugotowanym makaronie i wymieszaj składniki. 

  6. 6

    Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, prosto na patelnię z pozostałymi komponentami. 

  7. 7

    Całość dopraw gałką muszkatołową, solą i czarnym pieprzem mielonym. Po wymieszaniu  zmniejsz moc palnika i odlicz jeszcze ok. 5 minut. 

  8. 8

    Po tym czasie na patelnię dodaj kremówkę połączoną z wodą po makaronie (dodaj po 5 łyżek wspomnianych składników). Zaraz potem dodaj również tarty parmezan i energicznie wymieszaj wszystkie komponenty.

  9. 9

    Na koniec przygotowany sos ze szparagami i boczkiem połącz z odcedzoną wcześniej pastą i starannie wymieszaj danie. Makaron ze szparagami podawaj na ciepło, przyozdobiony odrobiną posiekanej natki pietruszki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też