Zachwycające ciasto anielski puch. Idealne na lato i specjalne okazje

Ciasto anielski puch
Źródło: Shutterstock/Tatiana Vorona

Składniki

Składniki na ciasto anielski puch

  • 10 sztuk Białko jajka
  • 240 g Cukier
  • 200 g Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka aromat kokosowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 łyżki Sok z cytryny

Składniki na krem

  • 200 ml Śmietana 36%
  • 2 łyżki Drobny cukier
  • 3 krople aromat kokosowy
  • 1 opakowanie Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Białka jajek wbijamy do miski, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo i powoli dodając także cukier. Na sam koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.

  2. 2

    Do piany powoli dosypujemy mąkę i łączymy oba składniki używając w tym celu szpatułki.

  3. 3

    Do piany dodajemy aromat kokosowy (możemy dodać kilka kropel aromatu waniliowego i śmietankowego) i mieszamy.

  4. 4

    Czas rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.

  5. 5

    Ciasto przelewamy do formy (tortownica) i pieczemy przez mniej więcej 50 minut – póki ciasto nie uzyska złocistego koloru. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i nie wyjmując z formy (nie otwieramy zacisków) pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  6. 6

    Ostatnim etapem powstawania anielskiego puchu jest przygotowanie kremu. W tym celu śmietanę ubijamy na sztywno mikserem z dodatkiem cukru i aromatu kokosowego.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też