Oryginalne kimchi — sprawdzony przepis na koreańską kiszonkę z przyprawami
Kimchi okrzyknięte zostało najpopularniejszym daniem kuchni koreańskiej, a przysmak ten ma swoje wierne rzesze fanów na całym świecie. Ta fenomenalna sałatka jest połączeniem kiszonej kapusty pekińskiej, białej rzepy oraz aromatycznych przypraw. Kimchi znane jest ponadto ze swojego intensywnego, wyrazistego smaku. Wiele osób twierdzi, że specjał ten można albo kochać, albo nienawidzić. Sprawdź, do której grupy należysz i przygotuj tę kultową potrawę we własnym domu.
Składniki
Kimchi
- 30 g Sól kamienna
- 80 g Cukier
- 1 sztuka Kapusta pekińska
- 50 g Sos rybny
- 80 g Marchew
- 30 g Świeży imbir
- 1 sztuka Biała rzepa
- 20 g Czosnek
- 50 g Sos sojowy
- 35 g Płatki chili
- 35 g Cebula dymka
Przygotowanie
Kimchi uznawane jest za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. To świetna wiadomość dla wszystkich miłośników kiszonej kapusty, którzy mogą rozkoszować się smakiem tego specjału, jednocześnie dbając o swój organizm. Mimo że przysmak ten wywodzi się z kuchni koreańskiej, wszystkie niezbędne składniki zakupisz w niemal każdym dyskoncie. W opisanej przez nas recepturze przeczytasz nie tylko o tym, jak zrobić kimchi krok po kroku, ale także dowiesz się, jak serwować ten unikatowy przysmak, by wywrzeć wrażenie na swoich bliskich.
Zobacz także: Kimbap na miarę mistrza. Przepis na koreański smakołyk, który zrobisz w swoim domu
Jak serwować kimchi? Sprawdzone sposoby, które warto poznać
Kimchi można podawać z wieloma różnorodnymi potrawami. Przysmak ten doskonale sprawdza się jako dodatek do hamburgerów, ponieważ nadaje im wyrazistego, lekko pikantnego posmaku. W połączeniu z mięsem wołowym, serem cheddar, sałatą i świeżą kolendrą to potrawa, której wręcz nie można się oprzeć. Innym sprawdzonym sposobem na wykorzystanie samodzielnie przygotowanego kimchi, jest podawanie go z różnego rodzaju rybami. Rewelacyjnie pasuje do marynowanych śledzi, czy wędzonych filetów z makreli.
Koreańska sałatka z kiszonej kapusty pekińskiej może zostać wykorzystana także do nadziewania klusek i pierogów. To nietuzinkowa kompozycja, szczególnie gdy do dania doda się także mieloną wieprzowinę lub — w wersji wegetariańskiej — tofu.
Kimchi to nie tylko świetny dodatek do wielu potraw. Specjał ten można także zajadać samodzielnie w formie przekąski lub przystawki przed daniem głównym. Jedno jest pewne — każdy odnajdzie sposób podania, który wpisze się w gust i kulinarne upodobania.