Karkówka pieczona w plastrach

Karkówka pieczona w plastrach
Źródło: StockFood

Składniki

  • 700 g Karkówka wieprzowa
  • 1 łyżeczka Oliwa ekstra vergine
  • 0.5 Szklanka Bulion
  • 1 łyżeczka Sos Worcestershire
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 gałązka Rozmaryn
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj karkówkę i osusz mięso, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Następnie włóż je do żaroodpornego naczynia i rozłóż w taki sposób, żeby kawałki karczku bardzo na siebie nie nachodziły. Teraz dopraw je posypując czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli morskiej. 

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  3. 3

    Karkówkę w plastrach skrop oliwą extra vergine, a na wierzchu umieść gałązkę rozmarynu. Następnie obierz czosnek i umieść go w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem mięsa do piekarnika polej je sosem Worcestershire, a na dno wlej bulion. Jeśli danie będzie spożywane tylko przez osoby dorosłe, bulion można zastąpić białym winem wytrawnym.

  4. 4

    Naczynie żaroodporne z przygotowanymi kawałkami karkówki przykryj kawałkiem folii aluminiowej i umieść w piekarniku. Karczek piecz ok. 90 minut, a następnie odwiń folię i zwiększ temperaturę do 220 st. C. Od tej pory mięso piecz jeszcze przez kwadrans.

     

    Wypróbuj także przepis na szynkę w sosie chrzanowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też