Karkówka pieczona w plastrach
Karkówka pieczona w plastrach to propozycja smaczny i sycący posiłek, który przygotujesz w mgnieniu oka. Ponadczasowy smak karkówki, doskonałe dodatki, przyprawy i pyszny sos Worcestershire to gwarancja udanego dania.
Składniki
- 700 g Karkówka wieprzowa
- 1 łyżeczka Oliwa ekstra vergine
- 0.5 Szklanka Bulion
- 1 łyżeczka Sos Worcestershire
- 2 ząbki Czosnek
- 1 gałązka Rozmaryn
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
Przygotowanie
- 1
Umyj karkówkę i osusz mięso, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Następnie włóż je do żaroodpornego naczynia i rozłóż w taki sposób, żeby kawałki karczku bardzo na siebie nie nachodziły. Teraz dopraw je posypując czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli morskiej.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
- 3
Karkówkę w plastrach skrop oliwą extra vergine, a na wierzchu umieść gałązkę rozmarynu. Następnie obierz czosnek i umieść go w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem mięsa do piekarnika polej je sosem Worcestershire, a na dno wlej bulion. Jeśli danie będzie spożywane tylko przez osoby dorosłe, bulion można zastąpić białym winem wytrawnym.
- 4
Naczynie żaroodporne z przygotowanymi kawałkami karkówki przykryj kawałkiem folii aluminiowej i umieść w piekarniku. Karczek piecz ok. 90 minut, a następnie odwiń folię i zwiększ temperaturę do 220 st. C. Od tej pory mięso piecz jeszcze przez kwadrans.
Wypróbuj także przepis na szynkę w sosie chrzanowym.
Brak pomysłu na prosty, ale pyszny obiad? Karkówka pieczona w plastrach może okazać się satysfakcjonującą odpowiedzią. Kawałki karczku, pieczone w wyrazistych przyprawach to przedsionek kulinarnego nieba. To opinia, którą usłyszeć można nie tylko od miłośników mięsnych potraw — obiad z karkówką w roli głównej na pewno zasmakuje całej rodzinie.
Chociaż karczek nie należy do lekkich mięs, od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i przyrządzić pyszne, soczyste kawałki karkówki pieczonej w plastrach. Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Z czym podawać karkówkę pieczoną w plastrach?
Obiad, składający się z pieczonego karczku można serwować na kilka sposobów. Warto skorzystać ze sposobności i razem z karkówką przygotować pyszne warzywa, np. ziemniaczki pieczone w mundurkach, mini marchewki, różyczki kalafiora czy kolorowe papryki, pokrojone w słupki. W wersji dla tradycjonalistów obiad będzie smakował równie pysznie z gotowanymi ziemniakami czy kremowym purée. Nie musi ono jednak składać się z ziemniaków. Aby nieco urozmaicić danie, purée można przyrządzić np. z groszku, dyni lub batatów.
Warto także pomyśleć o młodszych domownikach i do karkówki pieczonej w plastrach przygotować domowe frytki. Ziemniaki można zastąpić słupkami batatów czy marchewki. Dopełnieniem mięsnego dania powinna być sałatka. W tym przypadku można zdecydować się na coś lekkiego, np. sałatkę cezar lub sałatkę grecką, lub serwować pieczoną karkówkę z popularną sałatką colesław.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach? Wskazówki i porady
Aby karczek pieczony wyszedł soczysty i wyrazisty w smaku, warto zadbać o to, by mięso piekło się pod przykryciem. Jednym ze sposobów jest osłonięcie wierzchu naczynia żaroodpornego za pomocą folii spożywczej. Czas pieczenia zawsze uzależniony jest od wielkości i grubości kawałków mięsa.