Rewelacyjne krokiety z kapustą i grzybami – łatwe i szybkie w przygotowaniu

Krokiety z kapustą i grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na naleśniki

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Składiki na farsz

  • 400 g Kapusta kiszona
  • 250 g Pieczarki
  • 0.5 Szklanka Grzyby suszone
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Majeranek
  • 1 szczypta Kminek

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszy krok w przygotowaniu krokietów, to usmażenie naleśników. Do miski dodajemy mleko, jajka, mąkę, olej, sól i pieprz i miksujemy je na jednolitą konsystencję przypominającą śmietanę. Dodatkowo, żeby pozbyć się gródek, przecieramy przez sitko.

  2. 2

    Ciasto naleśnikowe odstawiamy na kwadrans, żeby się przegryzła.

  3. 3

    W tym czasie bierzemy się za farsz. Zagotowujemy wrzątek, siekamy kiszoną kapustę i zalewamy ją wrzącą wodą na kwadrans.

  4. 4

    Myjemy i oczyszczamy pieczarki, po czym kroimy jej na małe kawałki. Cebulę podobnie – także siekamy na małe kawałki.

  5. 5

    Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Czekamy aż cebula się zeszkli i dodajemy do niej posiekany majeranek oraz w kolejnym etapie pieczarki. Smażymy, nie dopuszczając do tego, żeby mieszanka zaczęła się dusić przez niecałe 10 minut.

  6. 6

    Kapustę przecedzamy przez sitko i odciskamy nadmiar wody.

  7. 7

    W misce łączymy kapustę z cebulą i pieczarkami, posiekanymi suszonymi grzybami namoczonymi wcześniej we wrzątku i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, łącząc wszystkie składniki.

  8. 8

    Bierzemy się za smażenie naleśników i nadziewanie ich farszem. Kształt krokietów uzyskamy, zaginając górną i dolną krawędź i rolując ciasto.

  9. 9

    Krokiety z kapustą i grzybami możemy dodatkowo panierować: w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy z dwóch stron i serwujemy – na przykład ze świątecznym barszczykiem.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też