Rewelacyjne krokiety z kapustą i grzybami – łatwe i szybkie w przygotowaniu
Krokiety z kapustą i grzybami to pyszne połączenie naleśników z aromatycznym, świątecznym farszem. Można je serwować osobno, a można łączyć z popijany z filiżanki klarownym barszczykiem. Krokiety można zrobić w wersji, która najbardziej nam odpowiada – panierowane w jajku i bułce tartej, czy po prostu odgrzewane na patelni. Można je jeść przez cały rok, chociaż jak na sycące, kapuściane danie przystało, wyjątkowo dobrze smakują w chłodne, jesienne dni.
Składniki
Składniki na naleśniki
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Olej
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Składiki na farsz
- 400 g Kapusta kiszona
- 250 g Pieczarki
- 0.5 Szklanka Grzyby suszone
- 2 sztuki Cebula
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Majeranek
- 1 szczypta Kminek
Przygotowanie
- 1
Pierwszy krok w przygotowaniu krokietów, to usmażenie naleśników. Do miski dodajemy mleko, jajka, mąkę, olej, sól i pieprz i miksujemy je na jednolitą konsystencję przypominającą śmietanę. Dodatkowo, żeby pozbyć się gródek, przecieramy przez sitko.
- 2
Ciasto naleśnikowe odstawiamy na kwadrans, żeby się przegryzła.
- 3
W tym czasie bierzemy się za farsz. Zagotowujemy wrzątek, siekamy kiszoną kapustę i zalewamy ją wrzącą wodą na kwadrans.
- 4
Myjemy i oczyszczamy pieczarki, po czym kroimy jej na małe kawałki. Cebulę podobnie – także siekamy na małe kawałki.
- 5
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Czekamy aż cebula się zeszkli i dodajemy do niej posiekany majeranek oraz w kolejnym etapie pieczarki. Smażymy, nie dopuszczając do tego, żeby mieszanka zaczęła się dusić przez niecałe 10 minut.
- 6
Kapustę przecedzamy przez sitko i odciskamy nadmiar wody.
- 7
W misce łączymy kapustę z cebulą i pieczarkami, posiekanymi suszonymi grzybami namoczonymi wcześniej we wrzątku i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, łącząc wszystkie składniki.
- 8
Bierzemy się za smażenie naleśników i nadziewanie ich farszem. Kształt krokietów uzyskamy, zaginając górną i dolną krawędź i rolując ciasto.
- 9
Krokiety z kapustą i grzybami możemy dodatkowo panierować: w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy z dwóch stron i serwujemy – na przykład ze świątecznym barszczykiem.
Przeczytaj także:
Kiedy jeść krokiety z kapustą i grzybami?
Krokiety z kapustą i grzybami można jeść przez cały rok – bez żadnych ograniczeń. To proste i sycące danie, które można wykonać własnoręcznie w domu – nie posiłkując się żadnymi półproduktami. W tym daniu odnajdą się osoby uwielbiające różnego rodzaju farsze do naleśników i naleśniki jako takie, jak i wielbiciele kiszonej kapusty serwowanej z grzybami (ta grupa doceni z pewnością przepis na kapustę z łazankami i bigos).
Krokiety z kapustą i grzybami nadają się na danie lunchowe, obiadowe i będą odpowiednie na kolację. Są osoby, które lubią krokiety ciepłe – świeżo zdjęte z patelni, a są osoby, które doceniają je także na zimno – jedzone w biegu, kiedy nie ma się czasu spokojnie usiąść i zjeść posiłku.
I wreszcie krokiety z kapustą i grzybami do danie wybitnie świąteczne, często serwowane w okolicy Bożego Narodzenia, a wręcz w czasie wieczerzy wigilijnej. Krokiety to wielu polskich domach alternatywa dla pasztecików drożdżowych i pasztecików z ciasta francuskiego, które podawane są razem z klarownym, dobrze doprawionym czerwonym barszczem (można go zrobić od zeraz z przepisem na zakwas na barszcz)
Na co zwracać uwagę robiąc krokiety z kapustą i grzybami?
Bardzo ważną rzeczą w robieniu krokietów jest przygotowanie naleśników. Nie mogą być za cienkie, żeby nie przerwało się ciasto, w które będzie zawinięty farsz. Z drugiej strony naleśniki musza być także odpowiednio elastyczne, żeby dały się łatwo zrolować i nie popękały. Jak osiągnąć naleśnik idealny? Wprawy nabiera się wraz z doświadczeniem, ale na pewno pomaga nieco tłuszczu na patelni w dobrej temperaturze, sprawdzona patelnia i układanie, po usmażeniu, naleśników w stosik jeden na drugim, jeszcze ciepłych. Dzięki temu naleśniki będą miękkie, wilgotne i plastyczne.
Kolejna ważna sprawa, to dobranie dobrej jakości bułki tartej do panierowania krokietów. Dzięki temu, bułka się szybko nie przypali i będzie można spokojnie dłużej potrzymać gotowe krokiety z kapustą i grzybami na rozgrzanej patelni.
Jeśli chcemy mieć pewność, że uda nam się krokiety dobrze odgrzać, a farsz w środku nie będzie zimny, zróbmy cieńsze i o mniejszej średnicy lub w ogóle zrezygnujmy z okrągłego, walcowatego kształtu na rzecz bardziej spłaszczonych – prostokątnych.
Jeśli zostanie wam przy okazji robienia pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami trochę farszu także możecie go wykorzystać do spontanicznego usmażenia krokietów.