Najprostsze ciasteczka dyniowe. Zrobisz je w 15 minut!

Ciasteczka dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasteczka dyniowe

  • 100 g Masło
  • 1 Jajko
  • 1 szklanki Purée z dyni
  • 1 szklanki Mąka pełnoziarnista
  • 1 szklanki Mąka pszenna tortowa
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    2 prostokątne blachy wyłóż papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do miski dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz tortową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon mielony oraz gałkę muszkatołową. 

  3. 3

    Do drugiej miski wsyp cukier i dodaj masło. Ucieraj podane składniki mikserem na jasną, kremową masę, a następnie dodaj purée z dyni wraz z jajkiem i mieszaj, aż do połączenia produktów. 

  4. 4

    Suche składniki dodaj do miski z utartym masłem i starannie wymieszaj. Tak przygotowaną masę na ciasteczka dyniowe włóż do lodówki na ok. 3 godziny. 

  5. 5

    Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Ze schłodzonej masy zacznij sklejać ciasteczka dyniowe. Nabieraj porcję ciasta i formuj z niej kulkę o średnicy ok. 3 cm, następnie obtocz ją w cukrze pudrze, połóż na blaszce i delikatnie spłaszcz. Powtarzaj te czynności do momentu wykorzystania całego ciasta. Pamiętaj, aby pozostawić odstępy między ciasteczkami dyniowymi, ponieważ zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. 

  7. 7

    Ciasteczka dyniowe piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut. Powinny one delikatnie popękać oraz się zarumienić. Upieczone ciasteczka dyniowe przełóż na kratkę w celu ostygnięcia. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też