Najsmaczniejsza zupa z pieczonej dyni. Koniecznie jej wypróbuj

Zupa z pieczonej dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa z pieczonej dyni

  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Dynia Hokkaido
  • 600 ml Bulion warzywny
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka Curry
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 5 łyżek Prażone migdały
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię Hokkaido umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wykrój z nich pestki oraz miąższ, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

  2. 2

    Tak przygotowaną dynię posmaruj starannie oliwą, przy użyciu pędzelka, a następnie oprósz tymiankiem, oregano oraz solą. 

  3. 3

    Dynię włóż do nagrzanego na 180 st. C piekarnika i piecz ją przez 30 minut.

  4. 4

    Po tym czasie wyciągnij dynię z piekarnika, a następnie, gdy lekko przestygnie ją obierz delikatnie ze skóry, tak aby nie stracić dużej ilości miąższu. 

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Na dużej patelni, z grubym dnem nagrzej łyżkę oliwy z oliwek, gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją przez ok. 3-4 minuty, na palniku o średniej mocy.

  7. 7

    Gdy cebulka się zarumieni, dodaj na patelnię obrane kawałki pieczonej dyni oraz pozostałe przyprawy. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez ok. 8 minut. 

  8. 8

    Wszystkie składniki zblenduj na gładki krem przy użyciu blendera. Krem z dyni podawaj posypany niewielką ilością prażonych płatków migdałów.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też