Najsmaczniejsza zupa z pieczonej dyni. Koniecznie jej wypróbuj
Wyśmienita zupa z pieczonej dyni to pozycja obowiązkowa, która musi znaleźć się w jesiennym jadłospisie. Przygotowana według poniższej receptury jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza wyjątkowej mieszance przypraw, która została skomponowana specjalnie na potrzeby tej potrawy. Zupa z pieczonej dyni to pomysł na fantastyczne pierwsze danie lub przystawkę. Podana z odpowiednimi dodatkami może także stanowić odżywcze i sycące danie. Koniecznie przeczytaj poniższy przepis na najsmaczniejszą zupę z pieczonej dyni, a z pewnością będziesz powracać do tej receptury każdej jesieni.
Składniki
Zupa z pieczonej dyni
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Dynia Hokkaido
- 600 ml Bulion warzywny
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 1 łyżeczka Oregano
- 1 łyżeczka Curry
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 5 łyżek Prażone migdały
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Dynię Hokkaido umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wykrój z nich pestki oraz miąższ, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 2
Tak przygotowaną dynię posmaruj starannie oliwą, przy użyciu pędzelka, a następnie oprósz tymiankiem, oregano oraz solą.
- 3
Dynię włóż do nagrzanego na 180 st. C piekarnika i piecz ją przez 30 minut.
- 4
Po tym czasie wyciągnij dynię z piekarnika, a następnie, gdy lekko przestygnie ją obierz delikatnie ze skóry, tak aby nie stracić dużej ilości miąższu.
- 5
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 6
Na dużej patelni, z grubym dnem nagrzej łyżkę oliwy z oliwek, gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją przez ok. 3-4 minuty, na palniku o średniej mocy.
- 7
Gdy cebulka się zarumieni, dodaj na patelnię obrane kawałki pieczonej dyni oraz pozostałe przyprawy. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez ok. 8 minut.
- 8
Wszystkie składniki zblenduj na gładki krem przy użyciu blendera. Krem z dyni podawaj posypany niewielką ilością prażonych płatków migdałów.
Zobacz także:
Zupa z pieczonej dyni to smakowity i bardzo rozgrzewający przepis, który znakomicie sprawdzi się w chłodne i ponure dni, kiedy to słońce z trudem przebija się zza chmur. Jest to także receptura niezwykle prosta. Z łatwością przygotują ją nawet początkujący miłośnicy gotowania. Zupa z pieczonej dyni wyróżnia się także pięknym pomarańczowym kolorem i właśnie dlatego zachwyca nie tylko kubki smakowe, ale i oczy. Jest to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych przepisów, jakie można przygotować z wykorzystaniem tej rośliny.
Zobacz także: Zupa krem z brokułów — aksamitna, delikatna i pełna zdrowia
Zupa z dyni i jej właściwości
Każdy miłośnik smaku dyni wie, że jej spożywanie jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Jest ona bowiem bogata w witaminy i składniki mineralne, które pozwalają nam cieszyć się pełnią zdrowia i odpornością, tak ważną w sezonie wzmożonych przeziębień. Nikogo nie zdziwi zatem fakt, że przygotowanie zupy z pieczonej dyni posiada wiele zalet. Poza możliwością posilenia się pożywnym i rozgrzewającym daniem ta aromatyczna zupa może wpłynąć również na poprawę krążenia czy pracy układu pokarmowego. Zawarty w dyni błonnik pozwala zapomnieć o kłopocie z zaparciami, dzięki aktywnemu wspieraniu pracy jelit i pobudzeniu procesów trawienia.
Na koniec warto dodać, że zupa z pieczonej dyni jest lubiana przez osoby stosujące diety odchudzające. Przez wzgląd na niską kaloryczność dyni, posiłek ten jest lekkostrawny, a przy tym naprawdę odżywczy.
Z czym podawać zupę z pieczonej dyni? Sprawdzone dodatki
Zupę z pieczonej dyni warto serwować z właściwymi dodatkami, które wydobędą z niej pełnię smaku. Doskonale sprawdzą się paluszki grissini, które oprócz chrupiącego smaku, wyróżniają się także fantastyczną, bardzo estetyczną prezencją. Inną rewelacyjną propozycją jest zestawienie zupy z pieczonej dyni z kawałkami chrupiącej bagietki. Warto ją delikatnie przypiec i posmarować porcją masła czosnkowego, które dodatkowo podkreśli doskonały smak dania.
W nieco bardziej zapracowane dni polecamy sięgnąć po porcję groszku ptysiowego, który jest jednym z produktów, które zawsze warto mieć w swojej spiżarce. Zupa z pieczonej dyni może także z powodzeniem stanowić samodzielne danie. W takim przypadku rekomendujemy dodać do niej porcję sera feta lub burraty, które sprawią, że posiłek stanie się bardziej sycący i odżywczy.