Sezonowa tarta z kurkami — doskonały pomysł na wykorzystanie kurek
Tarta to specjał kuchni francuskiej, który może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Jest niezwykle smaczny zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. W sezonie jesiennym podstawą tarty są aromatyczne kurki. Są one jednymi z najbardziej znanych grzybów leśnych i posiadają niezwykle szerokie zastosowanie w aspekcie kulinarnym. Poniżej znajdziesz przepis na najlepszą tartę z kurkami. Taki posiłek z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki
Tarta z kurkami — ciasto
- 150 g Masło
- 1 Jajko
- 150 g Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól morska
Nadzienie
- 200 ml Śmietana 30%
- 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
- 3 Jajko
- 200 g Kurki
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
- 1 sztuka Cebula
- 60 g Ser żółty
- Tymianek
Przygotowanie
- 1
Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i energicznymi ruchami zagnieć ciasto. Kiedy uzyska odpowiednią konsystencję, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- 2
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Kurki dokładnie oczyść i pokrój je na mniejsze kawałki.
- 3
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż kurki do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj cebulę i ponownie podsmażaj składniki przez kolejne kilka minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
- 4
Jajka i śmietanę 30% wymieszaj ze sobą w średniej wielkości misce. Dodaj tymianek, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
- 5
Wyciągnij formę na tartę o średnicy 28 cm i posmaruj spód masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Pamiętaj, aby średnica była nieco większa niż sama forma do tarty.
- 6
Rozwałkowane ciasto przenieś do blaszki i wyklej nim dno oraz boki. Na spodzie zrób kilka dziurek za pomocą widelca i wstaw formę do lodówki na ok. 15 minut.
- 7
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C w standardowym trybie (góra-dół). Formę z ciastem przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 12 minut, lub do momentu, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Po zakończonym pieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
- 8
Podsmażone kurki z cebulą wyłóż na spód tarty. Zetrzyj ser na tarce i posyp nim warzywa. Całość zalej masą jajeczną. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez 35 minut.
Zobacz także:
Kurki charakteryzują się specyficzną żółto-złotą barwą. Wybierając się na grzybobranie, warto poszukiwać ich w borach sosnowych lub w pobliżu dębów i buków. Ten dar natury doskonale nadaje się do wykonania iście francuskiego specjału — tarty z kurkami. Ten posiłek skradnie Twoje serce i z pewnością powrócisz do niego jeszcze niejeden raz, wyczekując sezonu na kurki.
Zobacz także: Tarta dyniowa — obowiązkowa przekąska do przygotowania jesienią
Tarta z kurkami — pożywne i zdrowe danie na każdą okazję
Tarta z kurkami to doskonały pomysł na przepyszny obiad, spożywany z rodziną, kolację z przyjaciółmi lub lunch zapakowany do pracy. Danie to jest niezwykle aromatyczne i może być serwowane zarówno, na ciepło — jako danie główne, jak i na zimno — w formie przystawki lub dodatku do mięs. W większości przypadków spód tarty wykonywany jest z ciasta kruchego, choć zdarza się, że używane jest również ciasto francuskie.
Tarta z kurkami, oprócz oczywistych walorów smakowych, posiada także wiele właściwości prozdrowotnych. Kurki bowiem są źródłem niezbędnych minerałów i witamin. Ten rodzaj grzybów jest szczególnie bogaty w witaminę A i C, a także szereg witamin z gruby B. Dodatkowo kurki zawierają dużą ilość potasu, który korzystnie wpływa na serce i cały układ krwionośny.
Tarta z kurkami wykonana z poniższego przepisu to propozycja, która przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom sosu śmietanowego. Co więcej, sprawdzi się również dla osób preferujących dietę bezmięsną. Natomiast osoby, które pragną wzbogacić przepis o cenne białko zwierzęce, mogą wybrać dowolny dodatek, np. w postaci kurczaka lub boczku.