Sezonowa tarta z kurkami — doskonały pomysł na wykorzystanie kurek

Tarta z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z kurkami — ciasto

  • 150 g Masło
  • 1 Jajko
  • 150 g Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól morska

Nadzienie

  • 200 ml Śmietana 30%
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 3 Jajko
  • 200 g Kurki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska
  • 1 sztuka Cebula
  • 60 g Ser żółty
  • Tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszaj i energicznymi ruchami zagnieć ciasto. Kiedy uzyska odpowiednią konsystencję, uformuj  z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

  2. 2

    Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Kurki dokładnie oczyść i pokrój je na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż kurki do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj cebulę i ponownie podsmażaj składniki przez kolejne kilka minut. Całość dopraw solą i pieprzem.

  4. 4

    Jajka i śmietanę 30% wymieszaj ze sobą w średniej wielkości misce. Dodaj tymianek, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.

  5. 5

    Wyciągnij formę na tartę o średnicy 28 cm i posmaruj spód masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Pamiętaj, aby średnica była nieco większa niż sama forma do tarty. 

  6. 6

    Rozwałkowane ciasto przenieś do blaszki i wyklej nim dno oraz boki. Na spodzie zrób kilka dziurek za pomocą widelca i wstaw formę do lodówki na ok. 15 minut.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C w standardowym trybie (góra-dół). Formę z ciastem przykryj folią aluminiową i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 12 minut, lub do momentu, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Po zakończonym pieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

  8. 8

    Podsmażone kurki z cebulą wyłóż na spód tarty. Zetrzyj ser na tarce i posyp nim warzywa. Całość zalej masą jajeczną. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez 35 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też