Placki warzywne, czyli pomysł na zdrowe i smaczne danie dla dziecka
Placki warzywne to doskonały sposób na urozmaicenie diety dziecka. Placki warzywne to także alternatywa dla osób, które nie przepadają za spożywaniem mięsa. Placki z ziemniakami, marchewką i cukinią podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym to pełnowartościowe danie nie tylko dla dziecka, ale i dla dorosłych. Zobacz, jak zrobić chrupiące placki warzywne.
Składniki
Placki warzywne przepis
- 300 g Cukinia
- 100 g Marchewki
- 150 g Surowe ziemniaki
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Jajko
- 50 g Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 3 łyżki Jogurt naturalny
- 0.25 Szklanka Olej
Przygotowanie
- 1
Warzywa umyj w zimnej wodzie. Obierz marchewkę i ziemniaki.
- 2
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- 3
Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Odciśnij sok i przełóż warzywa do miski.
- 4
Do tartych warzyw dodaj posiekaną cebulę, jajka, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- 5
Rozgrzej patelnię, wlej połowę oleju i za pomocą łyżki uformuj zgrabne placki.
- 6
Smaż po 4 minuty z każdej strony.
- 7
Podawaj na ciepło z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Zobacz także:
- Placki bananowe dla niemowlaka. Przepis na udany posiłek dla najmłodszych łasuchów
- Placki ze szpinakiem, których nie odmówi żaden maluch. Przepis jest prosty
- Najlepsze placki z jabłkami na jogurcie. Z pewnością je pokochasz
Jak zrobić chrupiące placki warzywne?
Placki warzywne to zdrowe danie dla dzieci i dorosłych. Prawidłowo przygotowane placki z ziemniakami, cukinią i marchewką powinny być chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Jak zrobić chrupiące placki warzywne? Zasada jest prosta. Warzywa należy utrzeć na grubych oczkach tarki, następnie odstawić na kilka minut, tak aby sok miał szansę wypłynąć z warzyw. Warzywa należy odcisnąć, ale nie trzeba wyciskać z nich ostatniej kropli. Chrupiące placki otrzymasz, gdy dobrze nagrzejesz olej i nie będziesz ich ruszać do czasu, gdy trzeba będzie je przewrócić.
Przechowywanie placków warzywnych
Placki warzywne są proste w przygotowaniu i smakują najlepiej tuż po usmażeniu, dlatego też nie warto robić ich na zapas. Oczywiście można przygotować większą porcję ciasta i usmażyć placki po kilku godzinach, ale nie będą już tak smaczne jak ze świeżego ciasta. Ta sama zasada dotyczy przechowywania usmażonych placków. Można je usmażyć i przechować w lodówce, a następnie podgrzać na patelni lub mikrofali, ale placki nie będą chrupiące.
Placki warzywne – warianty
Placki warzywne są proste w przygotowaniu, a do tego są smaczne i zdrowe (szczególnie, gdy są pieczone w piekarniku). Placki warzywne mają wielu zwolenników, dlatego też w Internecie można znaleźć wiele przepisów na to danie. Najbardziej znanymi plackami warzywnymi są tradycyjne placki ziemniaczane podawane ze śmietaną lub cukrem. Hitem są także placki z cukinii, które są lżejsze od ziemniaczanych. Placki warzywne można zrobić mieszając poszczególne warzywa, tak jak w przypadku powyższego przepisu. Do placków warzywnych nadaje się także dynia, brokuł, szpinak. Wspólnym mianownikiem placków warzywnych jest cebula, która nadaje aromatu i podbija smak warzyw.