Placki warzywne, czyli pomysł na zdrowe i smaczne danie dla dziecka

Placki warzywne
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki warzywne przepis

  • 300 g Cukinia
  • 100 g Marchewki
  • 150 g Surowe ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Jajko
  • 50 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • 0.25 Szklanka Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa umyj w zimnej wodzie. Obierz marchewkę i ziemniaki.

  2. 2

    Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

  3. 3

    Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Odciśnij sok i przełóż warzywa do miski.

  4. 4

    Do tartych warzyw dodaj posiekaną cebulę, jajka, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Rozgrzej patelnię, wlej połowę oleju i za pomocą łyżki uformuj zgrabne placki.

  6. 6

    Smaż po 4 minuty z każdej strony.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też