Kotlety siekane z kurczaka — poznaj delikatną odsłonę kotlecików drobiowych

Kotlety siekane z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlety siekane z kurczaka

  • 0.5 kilogram Filet z kurczaka
  • 100 g Ser żółty
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • Olej
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj i osusz piersi z kurczaka. Usuń włókna i ewentualne chrząstki, a następnie pokrój filety w bardzo drobne kawałki.

  2. 2

    Przygotuj większą miskę. Ser żółty zetrzyj na tarce, cebulę obierz i posiekaj, a następnie połącz składniki w jednym naczyniu. Teraz wbij do miski 2 jajka, dodaj mąkę pszenną, a na koniec wrzuć kawałki pokrojonego kurczaka. Wszystko uzupełnij o przyprawy i ewentualne warzywa, np. starty na tarce kawałek cukinii, czy kilka pieczarek, również startych na tarce o dużych oczkach. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Masa stanie się dzięki temu bardziej zwarta. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj do niej odrobinę mąki.

  3. 3

    Do masy możesz dodać 2 łyżki majonezu — kotlety staną się wówczas bardziej kremowe. Krok ten nie jest jednak konieczny i można go pominąć.

  4. 4

    Dobrze rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią olej, na którym będą smażyć się siekane kotleciki z kurczaka.

  5. 5

    Każdą sztukę nakładaj łyżką stołową. Na jednego kotleta przypada ok. 1-1,5 łyżki masy. Kotlety siekane z kurczaka smaż przez ok. 3 minuty z obu stron. Ostrożnie przewracaj je na drugą stronę, najlepiej przy użyciu łopatki lub szpatułki.

  6. 6

    Tak usmażone kotleciki siekane z kurczaka warto na moment ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po kilku minutach są już gotowe do spożycia i możesz przełożyć je na talerz.

  7. 7

    Kotlety siekane z kurczaka polecamy polać domowym sosem czosnkowym, a jako dodatek do posiłku, ugotować ziemniaki, ryż, makaron lub warzywa — czy to w formie surówki, czy ugotowane na parze.

     

    Jeśli przepadasz za domową kuchnią, może zainteresować Cię także przepis na kotlety mielone jak u babci.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też