Nalewka z pigwy — doskonała na jesienno-zimowe infekcje i walkę z niestrawnością

Nalewka z pigwy
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z pigwy

  • 0.5 Litr Spirytus 96%
  • 0.5 Litr Wódka 40%
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 kg Pigwa

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce pigwy dokładnie umyj, przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne.

  2. 2

    Owoce pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do słoja, przesypując je co jakiś czas na przemian cukrem. Słoik zamknij i odłóż na 4-5 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Każdego dnia delikatnie wstrząśnij słojem, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści.

  3. 3

    Do słoika wlej wódkę, wymieszaj dokładnie z owocami, zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 25-30 dni.

  4. 4

    Po 30 dniach odsącz nalewkę i słoik z pozostałą w niej nalewką odstaw ponownie we wskazane wcześniej miejsce. Owoce wlej teraz do następnego słoja, tym razem ze spirytusem, zamknij i odstaw w ciemne miejsce, na ok. 2 tygodnie.

  5. 5

    Po upływie 2 tygodni wymieszaj ze sobą zawartości obydwu słoi. Nalewkę  z pigwy można lekko przefiltrować i przelać do czystych butelek.

    Polecamy również przepis na doskonałą nalewkę z aronii, z przepisu babci. 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też