Zdrowa domowa nutella z orzechów i kakao

Zdrowa domowa nutella
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na zdrową domową nutellę dla dzieci

  • 1.5 szklanki Orzechy laskowe
  • 0.5 Laska Wanilia
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Miód
  • 1.5 szklanki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Do przepisu na domową nutellę dla dzieci można wykorzystać gotowe uprażone orzechy laskowe bez skórki. Taka wersja będzie najbardziej wygodna, szybka i prosta w użyciu. Jeśli jednak macie w domu orzechy laskowe ze skórą (ale nie solone i nie w cukrze), to powinniście je uprażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy zacznie być wyczuwalny zapach orzechów, zdejmujemy je z ognia, zwijamy w bawełnianą ściereczkę i trąc, pozbawiamy miękkiej łupinki.

  2. 2

    Orzechy blendujemy, ale nie każdy blender podoła wyzwaniu. Wybierzcie taki, który ma dużą moc i solidne ostrza. Daje to gwarancję, że sprzęt się nie popsuje, a orzechy będą zmielone na gładką masę.

  3. 3

    Po rozdrobieniu orzechów laskowych z misy blendera przekładamy masę do malaksera, w którym dalej je miksujemy. Potrzeba na to nawet powyżej pięciu minut. Efekt, który powinniście uzyskać to lekko płynna konsystencja.

  4. 4

    Mleko wlewamy do niewielkiego garnuszka, a laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i dodajemy do mleka. Doprowadzamy je powoli do wrzenia. Wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy mleko do wystygnięcia.

  5. 5

    Do blendera, w którym znajduje się już krem orzechowy, wlewamy mleko „waniliowe”, dwie łyżki kakao, dwie łyżki miodu. Miksujemy przez 60 sekund i sprawdzamy poziom słodkości. Jeśli uznamy, że przydałoby się więcej cukru, dodajemy jeszcze nieco miodu.

  6. 6

    Domową nutellę dla dzieci przekładamy do czystego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Nutellą możemy smarować pieczywo, ciasteczka, dodawać jej do naleśników czy pankejków.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też