Pieczone nuggetsy z indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Nuggetsy z indyka
Źródło: GettyImages

Składniki

Nuggetsy z indyka

  • 3 szklanek Płatki kukurydziane
  • 7 łyżek Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 0.5 kilogram Pierś z indyka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
  • 0.75 Szklanka Mleko
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Drobiowe mięso starannie umyj i oczyść z ewentualnych błon. Następnie osusz indyka i pokrój mięso w paski. 

  2. 2

    Płatki typu Cornflakes wsyp do woreczka i pokrusz je. Możesz zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do wyrabiania ciasta. Następnie wysyp płatki na głęboki talerz. 

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu połącz składniki na ciasto do panierowania, tj. mleko, mąkę pszenną, jajko oraz przyprawy (sól, czarny pieprz mielony i czerwoną paprykę). Całość wymieszaj za pomocą robota kuchennego. Masa powinna przypominać nieco rzadsze ciasto naleśnikowe.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją arkuszem papieru.

  5. 5

    W sporządzonym cieście zanurz paski pokrojonego indyka, dbając o to, by masa pokryła każdy kawałek mięsa. Następnie obtocz je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

  6. 6

    Nuggetsy z indyka przełóż na blaszkę i piecz przez 20 minut, aż chrupiąca panierka stanie się apetycznie złocista.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też