Pieczarki faszerowane mięsem mielonym — hit wśród szybkich potraw

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

  • 1 sztuka Cebula
  • 200 g Mięso drobiowe
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 0.5 Szklanka Tarty ser żółty
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.25 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 0.25 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Pieczarki starannie umyj i osusz. Nóżki grzybów wykrój, a następnie drobno posiekaj. 

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę.

  4. 4

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij go przez praskę.

  5. 5

    Ser żółty zetrzyj na tarce, najlepiej o dużych oczkach.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulę oraz posiekane nóżki pieczarek. Smaż składniki przez ok. 5 minut, po czym dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.

  7. 7

    W misce umieść podsmażone grzyby oraz mięso mielone. Dodaj także bułkę tartą, przyprawy i starannie wszystko wymieszaj.

  8. 8

    Wydrążone kapelusze pieczarek napełnij przygotowanym farszem mięsnym, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

  9. 9

    Pieczarki faszerowane mięsem mielonym włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp grzyby startym serem żółtym. Upieczone pieczarki faszerowane mięsem mielonym smakują wyśmienicie podane w towarzystwie sosu czosnkowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też