Sałatka caprese – klasyk, który zawsze wychodzi

Sałatka caprese
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sałatkę caprese

  • 4 sztuki Pomidor
  • 2 opakowania Mozzarella
  • 1 garść Świeża bazylia
  • 2 łyżki Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Pomidory – mogą być malinowe, bawole serca czy Kumato, myjemy (jeśli zależy nam na jeszcze delikatniejszym smaku, możemy je sparzyć i obrać ze skóry), kroimy ostrym nożem na cienkie plastry.

  2. 2

    Na mniej więcej tyle samo plastrów kroimy obie kulki sera mozzarella, wcześniej porządnie je odsączając z zalewy.

  3. 3

    Liście bazylii oddzielamy od gałązki. Możemy je zostawić w całości lub pokroić na cienkie paseczki.

  4. 4

    Na średniej wielkości talerzu ozdobnym układamy, zaczynając od krawędzi, na przemian: plaster mozzarelli, plaster pomidora, listek bazylii. Kiedy ułożymy wszystkie kawałki polewamy sałatkę caprese oliwą (ewentualnie także octem balsamicznym).

  5. 5

    Punktowo nakładamy na pomidory i ser pesto, solimy, pieprzymy i serwujemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też