Kulki serowe w chrupiącej panierce — przepis na znakomitą zakąskę

Kulki serowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Kulki serowe

  • 2 sztuki Jajko
  • 60 g Mąka pszenna
  • 350 g Ser żółty
  • 0.5 Łyżeczka Suszony tymianek
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 0.25 Łyżeczka Chili mielone
  • Olej rzepakowy
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Ser żółty zetrzyj na tarce, wybierając średniej wielkości oczka. 

  2. 2

    W misce umieść starty ser, mąkę, przyprawy oraz jajka i mieszaj do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Czynność ta potrwa ok. 5 minut. 

  3. 3

    Z masy serowej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je w bułce tartej.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej. Ilość tłuszczu zależy od średnicy naczynia. Ważne jest to, że kulki serowe powinny mieć w nim możliwość swobodnego pływania. 

  5. 5

    Na rozgrzanym oleju smaż kulki serowe. Gotowe kąski powinny posiąść piękny, złoty kolor. 

  6. 6

    Usmażone kulki serowe układaj na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przysmak serwuj z ulubionymi sosami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też