Syrop z kwiatów lipy – idealny na przeziębienie, chrypkę i obniżoną odporność organizmu

Syrop z lipy
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na syrop z lipy

  • 3 garście Kwiaty lipy
  • 1 kg Cukier
  • 1 litr Woda filtrowana
  • 1 sztuka Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Do przygotowania syropu z lipy potrzebujemy filtrowanej wody, ponieważ jest ona bardziej miękka i w czasie gotowania lepiej przechodzą nią substancje aktywne z ziół.

  2. 2

    Do dużego garnka wlewamy litr przefiltrowanej wody, sok z całej cytryny i cały cukier. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zalewamy wrzącą mieszaniną umyte i przełożone do dużego garnka kwiatostany wraz z podsadkami lipy.

  3. 3

    Kwiaty lipy trzeba dokładnie wymieszać, żeby wszystkie zanurzyły się w syropie. Garnek z syropem i kwiatami przykrywamy, żeby nic do niego w wpadło i odstawiamy na dwa dni do naciągnięcia.

  4. 4

    Tak jak w przypadku przepisu na bigos, tak i syrop raz dziennie podgrzewamy do zagotowania i mieszamy. W czasie tego procesu, lipa będzie stopniowo uwalniała swoje prozdrowotnie działające na organizm ludzki właściwości.

  5. 5

    Po upłynięciu dwóch dni przelewamy syrop przez sitko lub gazę o gęstym splocie do innego garnka.

  6. 6

    Klarowny syrop ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek, natychmiast zakręcając je także wyparzonymi nakrętkami.

  7. 7

    Z litra wody i trzech garści kwiatostanów lipy powinniśmy uzyskać cztery pojemniki o pojemności 250 ml. Butelki z syropem z lipy należy przechowywać w lodówce.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też