Śledzie pod pierzynką — warstwowa sałatka ze śledziami w roli głównej

Śledzie pod pierzynką
Źródło: GettyImages

Składniki

Śledzie pod pierzynką

  • 5 Jajko
  • 5 łyżek Majonez
  • 400 g Śledzie w oleju
  • 300 g Marchew
  • 100 g Cebula
  • 2 łyżki Jogurt naturalny
  • 300 g Ugotowane buraki ćwikłowe
  • 400 g Ziemniaki
  • 200 g Ogórki kiszone
  • 0.5 Łyżeczka Musztarda
  • 0.5 Sztuka Por
  • 100 g Ser żółty
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Filety śledziowe osusz, wykorzystując do tego ręczniki papierowe, a następnie pokrój je w paski o grubości ok. 1,5 cm. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój warzywo w drobną kostkę.

  3. 3

    Odkrój zieloną część pora, natomiast białą pokrój w półksiężyce.

  4. 4

    Ziemniaki oraz marchewki obierz, po czym umieść je w garnku z zimną wodą i postaw na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj warzywa przez następne 20-30 minut, aż do osiągnięcia miękkości. Czas gotowania zależny jest od wielkości warzyw.

  5. 5

    Ogórki kiszone obierz ze skórki.

  6. 6

    Jajka umieść w garnku z zimną wodą i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez 9 minut, a następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajka przestygną, obierz je ze skorupek.

  7. 7

    Marchewki, ziemniaki, ogórki, ser żółty, jajka oraz buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  8. 8

    W szklanej misce o wysokich brzegach układaj kolejno: warstwę śledzi, posiekaną cebulę oraz półksiężyce pora, łyżkę majonezu, buraki ćwikłowe, łyżkę majonezu oraz 0,5 łyżeczki musztardy, marchewkę, łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, ogórki kiszone, łyżkę majonezu, starte jajka, łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, a wierzch śledzi pod pierzynką, posyp obficie startym serem żółtym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też