Smaczna i zdrowa nalewka z agrestu — zobacz, jak ją przygotować
Nalewka z agrestu to niezwykle niedoceniany trunek. Warto to zmienić, ponieważ jest on bogactwem witamin i prozdrowotnych składników. Co więcej, oprócz leczniczych właściwości nalewka z agrestu charakteryzuje się także wyśmienitym smakiem. Agrestówkę bardzo ciężko spotkać na sklepowych półkach. Warto więc zapoznać się z poniższą recepturą i przygotować ten smakowity, owocowy alkohol samodzielnie.
Składniki
Nalewka z agrestu
- 0.5 Litr Wódka
- 1 kg Cukier
- 2 kg Agrest
- 1 litr Spirytus
Przygotowanie
- 1
Owoce agrestu starannie umyj i osusz, a następnie pozbaw szypułek i umieść w pojemnym słoju.
- 2
Owoce zalej wódką oraz spirytusem. Szczelnie zamknij naczynie i odstaw na miesiąc, najlepiej w ciemne miejsce.
- 3
Po upływie 30 dni zlej powstałą nalewkę, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem. Słój ponownie zamknij i odstaw na 7 dni.
- 4
Sok, który powstał z agrestu z cukrem, połącz ze zlaną wcześniej nalewką i przefiltruj, a następnie przelej do butelek i odstaw na następny miesiąc.
- 5
Po upływie miesiąca nalewkę z agrestu ponownie przefiltruj i rozlej do szklanych butelek. Odstaw w chłodne miejsce. Nalewka z agrestu będzie gotowa do spożycia po 2 miesiącach.
Zobacz także:
Popularność agrestu znacznie zmalała w poprzednich latach, a sezon, w którym są dostępne, trwa zaledwie kilka tygodni. Te pyszne, przypominające malutkie arbuzy owoce wielu osobom kojarzą się z ogrodem babci. Jeśli jednak nie masz możliwości zerwania owoców z własnych krzaczków, warto zaopatrzyć się w nie na targu, by z zapasów tego dobrodziejstwa natury przygotować fantastyczną nalewkę z agrestu. Własnoręcznie sporządzona agrestówka to gwarancja fantastycznego smaku i prawdziwy zastrzyk dla zdrowia.
Jak zrobić nalewkę z agrestu? Garść porad i wskazówek
Nalewkę z agrestu można przygotować zarówno z czerwonej jak i zielonej odmiany agrestu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć obydwie odmiany i swobodnie je ze sobą wymieszać. Różnica polega na dużo słodszym smaku owoców o czerwonym zabarwieniu. Warto także pamiętać o dokładnym odszypułkowaniu agrestu przed rozpoczęciem przygotowania trunku.
Nalewka z agrestu już w podstawowej wersji smakuje rewelacyjnie. Warto jednak urozmaicić przepis, dobierając do niego odpowiednie dodatki. Do tego smakowitego trunku polecamy dodać plastry imbiru, które sprawią, że owocowy alkohol posiądzie bardziej wyrazisty i ostry smak, a zimą stanie się niezastąpiony ze względu na rozgrzewające właściwości. Oprócz imbiru nalewka z agrestu smakuje również doskonale z wanilią i miodem. Właśnie w takiej odsłonie agrestówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów dla dorosłych — lodów, domowych wypieków czy rozgrzewającej, zimowej herbaty. Gwarantujemy, że nalewka agrestowa zasmakuje każdemu, kto ją spróbuje.
Zobacz także: Najlepszy dżem z agrestu, który smakuje jak u babci
Nalewka z agrestu — poznaj właściwości zdrowotne agrestówki
Nalewka z agrestu to prawdziwy skarb w domowej apteczce. Ten smakowity trunek znajduje swoje zastosowanie w wielu problemach z układem pokarmowym. Doskonale sprawdza się przy dolegliwościach, takich jak zaparcia, wzdęcia, ale także w przypadku obniżonego apetytu. Nalewka z agrestu posiada ponadto właściwości rozgrzewające, wspomaga układ nerwowy i wpływa na poprawę pamięci. Dodatkowo ten domowy trunek podnosi odporność, przez co warto po niego sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja sezonowym infekcjom. Agrestówkę odznacza także działanie przeciwmiażdżycowe.
Należy jednak pamiętać, że nalewka z agrestu nie jest lekiem, a jedynie dodatkiem, który stosowany w odpowiednich ilościach może wspomóc pracę organizmu i wpłynąć na wymienione dolegliwości. Aby tak się stało, wystarczy stosować ją raz dziennie, 30 minut po spożyciu śniadania, wypijając 1 łyżkę stołową agrestówki.