Smaczna i zdrowa nalewka z agrestu — zobacz, jak ją przygotować

Nalewka z agrestu
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z agrestu

  • 0.5 Litr Wódka
  • 1 kg Cukier
  • 2 kg Agrest
  • 1 litr Spirytus

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce agrestu starannie umyj i osusz, a następnie pozbaw szypułek i umieść w pojemnym słoju.

  2. 2

    Owoce zalej wódką oraz spirytusem. Szczelnie zamknij naczynie i odstaw na miesiąc, najlepiej w ciemne miejsce.

  3. 3

    Po upływie 30 dni zlej powstałą nalewkę, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem. Słój ponownie zamknij i odstaw na 7 dni.

  4. 4

    Sok, który powstał z agrestu z cukrem, połącz ze zlaną wcześniej nalewką i przefiltruj, a następnie przelej do butelek i odstaw na następny miesiąc.

  5. 5

    Po upływie miesiąca nalewkę z agrestu ponownie przefiltruj i rozlej do szklanych butelek. Odstaw w chłodne miejsce. Nalewka z agrestu będzie gotowa do spożycia po 2 miesiącach. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też