Dżem z dyni i jabłek, jakiego jeszcze nie próbowałeś. Ten przetwór powinien znaleźć się w twojej spiżarni

Dżem z dyni i jabłek
Źródło: Shutterstock/iMarzi

Składniki

Dżem z dyni i jabłek

  • 200 g Cukier
  • 1 kg Dynia Hokkaido
  • 2 łyżeczki Mielony cynamon
  • 1 kg Jabłko
  • 1 łyżka Goździki
  • 2 sztuki Cytryna
  • 200 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Pozbądź się nasion z dyni, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Jeżeli używasz innego rodzaju dyni niż hokkaido, przed krojeniem składnik należy jeszcze obrać ze skóry.

  2. 2

    Pokrojoną dynię umieść w garnku, zasyp cukrem, dodaj goździki, a na koniec całość pokryj wodą. Garnek postaw na małym palniku, przykryj pokrywką i duś komponenty, aż dynia zmięknie. 

  3. 3

    W międzyczasie obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. 

  4. 4

    Wyciśnij sok z cytryny. Jeżeli wraz z płynem przedostaną się pestki, wyłów je łyżeczką.

  5. 5

    Do garnka z dynią dodaj pokrojone kawałki jabłek oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i gotuj przez 30 minut na najmniejszym ogniu. Komponenty powinny zacząć się rozpadać. 

  6. 6

    Pod koniec obróbki do gotujących się składników dodaj 2 łyżeczki mielonego cynamonu i delikatnie wymieszaj zawartość garnka.

  7. 7

    Sporządzony dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Następnie odwróć słoje dnem do góry. 

  8. 8

    W celu przedłużenia świeżości dżemu z dyni i jabłek polecamy poddać go dodatkowo procesowi pasteryzacji. Do garnka włóż słoiki z przetworem i zalej je gorącą wodą, tak, aby sięgała aż do zakrętek. Następnie włącz palnik i doprowadź wodę do wrzenia. Pasteryzacja powinna trwać ok. 20 minut. Zaraz potem wyciągnij przetwór z garnka, mocno dokręć zakrętki i ponownie ustaw słoiki dnem do góry, pozostawiając słoje w takiej pozycji na kilkanaście godzin. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też