Pudding chia ze świeżymi owocami
Przepis na pudding chia ze świeżymi owocami jest banalnie prosty. Wystarczy pozostawić budyń w lodówce na min. 2 godziny, a następnie ozdobić ulubionymi owocami. To prosty sposób na smaczny, dietetyczny i niezwykle zdrowy posiłek.
Składniki
- 100 ml Woda
- 150 ml Mleko kokosowe
- 5 łyżek Nasiona chia
- 8 łyżek Gęsty jogurt naturalny
- 2 łyżki Syrop klonowy
- Maliny
- Truskawki
- Borówki amerykańskie
Przygotowanie
- 1
Przygotuj 4 kubki — jeśli chcesz zabrać ze sobą budyń do szkoły lub pracy, użyj zamykanych słoików.
- 2
Wlej wodę i mleko kokosowe do zamykanego pojemnika, dodaj syrop klonowy i 5 łyżek nasion chia. Zamknij słoiczek i dobrze nim wstrząśnij. Po kilku minutach powtórz tę czynność jeszcze raz. Zawartość pojemnika wyłóż do przygotowanych wcześniej słoiczków.
- 3
Pudding chia wstaw do lodówki na 2 godziny (najlepiej chłodzić go przez całą noc). Jeśli po godzinie deser będzie wydawać się zbyt rzadki, dodaj 1-2 łyżek nasion chia.
REKLAMA - 4
Kiedy pudding chia osiągnie właściwą konsystencję, do każdego pojemniczka dodaj 1-2 łyżki Skyru i udekoruj deser owocami — malinami, borówkami i truskawkami.
Zobacz także: