Przepis na francuskie ratatouille

Ratatouille
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Cukinia
  • 1 sztuka Bakłażan
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Pomidor
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 5 ząbków Czosnek
  • 500 g Pomidory (obrane)
  • 4 łyżki Oliwa ekstra vergine
  • 1 łyżeczka Tymianek
  • 1 łyżeczka Oregano
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Chili mielone

Przygotowanie

  1. 1

    W misce wymieszaj posiekaną cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, liście tymianku i oregano. Dodaj obrane pomidory i wszystko dokładnie zmiksuj, używając robota kuchennego.

  2. 2

    Pozostałe warzywa umyj i pokrój w cienkie plasterki (kółka).

  3. 3

    Przygotowaną bazę pomidorową przełóż na dno naczynia żaroodpornego i zacznij na przemian układać plasterki warzyw. Dodaj sól, czarny pieprz mielony, chili i odrobinę oliwy.

  4. 4

    Przykryj naczynie i piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też