Przepis na francuskie ratatouille
Na pewno znasz to francuskie danie, ale do tej pory nie miałaś/miałeś okazji go przygotować. Spróbuj już dziś! Przepis jest łatwy i przyjemny, a smak godzien wszelkich starań.
Autor:
Smak.pl
Kuchnia francuska
Kuchnie świata
Łatwe dania
Dania do godziny
Główne składniki
Warzywa
Strefa Fit
Dania wegetariánskie
Dla młodych mam
Dania wegańskie
Strefa Wege
Dieta bez laktozy
Dieta bezglutenowa
REKLAMA
Składniki
- 1 sztuka Cukinia
- 1 sztuka Bakłażan
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Pomidor
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 5 ząbków Czosnek
- 500 g Pomidory (obrane)
- 4 łyżki Oliwa ekstra vergine
- 1 łyżeczka Tymianek
- 1 łyżeczka Oregano
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Chili mielone
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj posiekaną cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, liście tymianku i oregano. Dodaj obrane pomidory i wszystko dokładnie zmiksuj, używając robota kuchennego.
- 2
Pozostałe warzywa umyj i pokrój w cienkie plasterki (kółka).
- 3
Przygotowaną bazę pomidorową przełóż na dno naczynia żaroodpornego i zacznij na przemian układać plasterki warzyw. Dodaj sól, czarny pieprz mielony, chili i odrobinę oliwy.
REKLAMA - 4
Przykryj naczynie i piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Zobacz także:
REKLAMA