Przepis na powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2.5 kg Śliwki węgierki
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 2 łyżki Ocet spirytusowy 10%

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj śliwki, przetnij je na pół, wyciągnij pestki i przełóż owoce do w głębokiego garnka z grubym dnem. Śliwki zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej pozostawić je tak na całą noc).

  2. 2

    Śliwki gotuj na małym ogniu, polewając wydrylowane owoce octem spirytusowym. Całość gotuj przez 4 do 5 godzin bądź do momentu, gdy śliwki zmniejszą objętość o połowę.

  3. 3

    Powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknij i odwróć do góry nogami na ok. godzinę. Następnie z powrotem obróć słoje do standardowej pozycji i pozwól powidłom całkowicie ostygnąć.

     

    Wypróbuj także przepis na dżem figowy z miodem i pomarańczą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też