Domowy ketchup

Domowy ketchup
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Pomidor
  • 120 g Cebula
  • 120 g Jabłko
  • 80 g Cukier
  • 5 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 sztuki Goździki
  • 0.25 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 70 ml Ocet jabłkowy
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 70 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj pomidory i jabłka, a następnie pokrój je na większe kawałki  (razem ze skórką). Obraną cebulę pokrój w kostkę.

  2. 2

    Przygotowane produkty przełóż do garnka i gotuj je ok. 20 minut.

  3. 3

    Do drugiego garnka wlej wodę, ocet, cukier i resztę przypraw. Doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz planik i odstaw na bok, na ok. 25 minut.

  4. 4

    Do garnka z pokrojonymi warzywami dodaj przecedzony wywar z octem. Całość gotuj ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.

  5. 5

    Na koniec wymieszaj składniki blenderem ręcznym. Następnie przesiej ketchup przez grube sito i przełóż do szklanych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.

     

    Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też