Domowy ketchup
Nie wiesz, co zrobić z dojrzałymi pomidorami? Mamy na to proste rozwiązanie — przygotuj ketchup domowej roboty.
Składniki
- 1 kg Pomidor
- 120 g Cebula
- 120 g Jabłko
- 80 g Cukier
- 5 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
- 2 sztuki Goździki
- 0.25 Łyżeczka Mielony cynamon
- 1 sztuka Liście laurowe
- 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 70 ml Ocet jabłkowy
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 70 ml Woda
Przygotowanie
- 1
Umyj pomidory i jabłka, a następnie pokrój je na większe kawałki (razem ze skórką). Obraną cebulę pokrój w kostkę.
- 2
Przygotowane produkty przełóż do garnka i gotuj je ok. 20 minut.
- 3
Do drugiego garnka wlej wodę, ocet, cukier i resztę przypraw. Doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz planik i odstaw na bok, na ok. 25 minut.
REKLAMA - 4
Do garnka z pokrojonymi warzywami dodaj przecedzony wywar z octem. Całość gotuj ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.
- 5
Na koniec wymieszaj składniki blenderem ręcznym. Następnie przesiej ketchup przez grube sito i przełóż do szklanych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.
Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy.