Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego
Wyjątkowy deser, przygotowany z miękkiego ciasta na bazie gotowanych ziemniaków i prostego nadzienia makowego. Wypiek urzeka zarówno wyglądem jak i smakiem. To obowiązkowa pozycja dla entuzjastów wszelkiego rodzaju ciast makowych.
Składniki
Ciasto ziemniaczane
- 250 g Ziemniaki
- 350 g Mąka krupczatka
- 0.5 Opakowanie Proszek do pieczenia
- 1 szczypta Sól
- 100 g Cukier puder
- 70 g Masło
- 2 Jajko
Nadzienie makowe
- 200 ml Mleko
- 150 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 2 łyżki Masło
- 300 g Zmielony mak
Dodatkowo
- 1 Jajko
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki ugotuj w skórkach. Kiedy staną się miękkie, ostudź je, obierz z łupinek i zgnieć, za pomocą praski (ugotowane ziemniaki możesz także przetrzeć przez sito).
- 2
Na blat wysyp mąkę i wymieszaj ją ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodaj zgniecione ziemniaki, całe jajka i miękkie masło. Zacznij wyrabiać jednolite, gładkie ciasto ziemniaczane.
- 3
Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki i przełóż je na blachy (wyłożone uprzednio papierem do pieczenia) o tej samej wielkości.
- 4
W rondelku podgrzej mleko, cukier, wanilinowy i masło. Całość doprowadź do wrzenia, po czym odstaw rondelek na bok i wmieszaj do składników zmielony, namoczony wcześniej mak.
- 5
Następnie masę makową nałóż na pierwszy blat ciast, przykryj go drugim plackiem, wierzch nakłuj widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 35 minut.
- 6
Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego jest bardzo proste w przygotowaniu. Wypiek nie powinien sprawić nawet najmniejszej trudności — wystarczy ugotować ziemniaki, zgnieść je na jednolitą masę i połączyć z pozostałą częścią składników, po czym ugnieść z nich gładki placek. Tak samo sprawa ma się z nadzieniem makowym. Ciasto jest bardzo intuicyjne w przyrządzeniu. Wystarczy odrobina chęci i skompletowanie potrzebnych składników, by już po niepełnej godzinie zegarowej, cieszyć się doskonałym smakiem wybornego ciasta makowego.
Na jakie okazje warto zrobić ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego?
Przepis na ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego można przygotować na wiele okazji — tych małych jak i bardziej wyjątkowych. Wypieki z nadzieniem makowym kojarzą nam się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak to niejedyna sposobność, by wcielić w życie ten prosty przepis. Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego warto upiec na Wielkanoc, poczęstunek do kawy lub ot tak, jako poobiedni, niedzielny deser. Wypiek z pewnością znajdzie uznanie wśród miłośników makowych ciast. Pyszne nadzienie połączone z miękkim, lekko kruchym plackiem smakuje obłędnie. Ogromną zaletą przysmaku jest to, że dzięki dodatkowi ziemniaków ciasto zachowuje swoją świeżość na dłużej.