Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego

Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ziemniaczane

  • 250 g Ziemniaki
  • 350 g Mąka krupczatka
  • 0.5 Opakowanie Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól
  • 100 g Cukier puder
  • 70 g Masło
  • 2 Jajko

Nadzienie makowe

  • 200 ml Mleko
  • 150 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Masło
  • 300 g Zmielony mak

Dodatkowo

  • 1 Jajko
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki ugotuj w skórkach. Kiedy staną się miękkie, ostudź je, obierz z łupinek i zgnieć, za pomocą praski (ugotowane ziemniaki możesz także przetrzeć przez sito).

  2. 2

    Na blat wysyp mąkę i wymieszaj ją ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodaj zgniecione ziemniaki, całe jajka i miękkie masło. Zacznij wyrabiać jednolite, gładkie ciasto ziemniaczane.

  3. 3

    Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki i przełóż je na blachy (wyłożone uprzednio papierem do pieczenia) o tej samej wielkości.

  4. 4

    W rondelku podgrzej mleko, cukier, wanilinowy i masło. Całość doprowadź do wrzenia, po czym odstaw rondelek na bok i wmieszaj do składników zmielony, namoczony wcześniej mak.

  5. 5

    Następnie masę makową nałóż na pierwszy blat ciast, przykryj go drugim plackiem, wierzch nakłuj widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto makowe z ciasta ziemniaczanego piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 35 minut.

  6. 6

    Przed podaniem ostudź ciasto i posyp je cukrem pudrem.

     

    Wypróbuj także przepis na makowiec.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też