Jak zrobić sos grzybowy? Oto najlepszy przepis

Sos grzybowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos grzybowy

  • 50 g Maslo
  • 2 łyżki Ocet jabłkowy
  • 3 ząbki Czosnek
  • 200 ml Śmietana 30%
  • 1 sztuka Cebula
  • 600 g Pieczarki
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby starannie oczyść i umyj. Jeżeli do przygotowania sosu grzybowego wykorzystujesz małe grzybki, możesz użyć ich w całości, natomiast korzystając z większych, podziel je na 2-3 cm kawałki — pozwoli to wydobyć z nich cały smak, a nawet skróci gotowanie i ułatwi jedzenie.

  2. 2

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zrumienienia cebuli, a następnie dodaj pokrojone wcześniej grzyby. Całość smaż przez 20 minut, w trakcie cały czas mieszając.

  3. 3

    Na patelnię wlej śmietankę, dodaj przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Sos pieczarkowy możesz także doprawić octem jabłkowym, dodając sól i pieprz do smaku. Gotowy sos grzybowy możesz podawać z ugotowanym makaronem, pieczywem lub domowymi kluskami.

    Jeśli przepadasz za smakiem grzybów, koniecznie wypróbuj przepis na lasagne z grzybami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też