Przepis na tradycyjny rosół jak u mamy

Rosół drobiowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Rosół drobiowy

  • 2 kg Kurczak
  • 3 litry Woda
  • 3 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Por
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 1 Natka pietruszki
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 6 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Kurczaka opłucz pod zimną wodą i pokrój na części. Usuń pozostałości piór, odetnij nadmiar tłuszczu i kuper. Przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj.

  2. 2

    Przygotuj warzywa na rosół. Marchewki, pietruszkę i ¼ selera obierz ze skóry i pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz z łupin i opiecz nad palnikiem gazowym, nabijając ją na widelec. Jeżeli nie masz kuchenki gazowej, możesz także wykorzystać palnik ręczny (do Crème brûlée), wstawić cebulę do piekarnika na funkcji grill lub przeciąć na pół i smażyć bez dodatku tłuszczu na patelni. Sprawi to, że Twoja zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

  3. 3

    Po zagotowaniu wywaru mięsnego wytworzy się biało-szara piana, którą należy usunąć za pomocą łyżki cedzakowej lub stołowej. To tzw. szumowina, czyli ścięte białko, pojawiające się na powierzchni rosołu z mięsa, które gotuje się w zupie.

  4. 4

    Teraz możesz dodać do  garnka przygotowane wcześniej marchewki, pietruszkę, pora, seler, opieczoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gdy rosół ponownie się zagotuje, zmniejsz moc palnika na minimalną, która utrzyma wrzenie bulionu. Całość gotuj bez przykrycia jeszcze przez godzinę.

  5. 5

    Na koniec gotowania do rosołu dodaj sól, natkę pietruszki i gotuj następne 20 minut.

  6. 6

    Po wskazanym czasie dopraw rosół do smaku, dodając do bulionu odrobinę soli i pieprzu. Gotowy rosół podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką i świeżo posiekaną natką pietruszki. Możesz także dodać na talerz kawałki mięsa z gotowanego w wywarze kurczaka.

    Wypróbuj również przepis na bulion wołowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też